Lain mukaan maksettu sakko tuo yritykselle tuloverovelvollisuuden

Yritykselle määrätty sakko ei ole siis kulua, joka voitaisiin vähentää elinkeinotoiminnan tuotoista, joten se tuo mukanaan tuloverovelvollisuuden. Useille on kuitenkin yllättävää, että tuloverovelvollisuus jää yritykselle jopa silloin, kun esimerkiksi työsuhdeauton kuljettaja maksaa ylinopeussakon omasta kukkarostaan, eikä yritykselle aiheudu mitään sakkoon liittyviä kustannuksia. Ainakin nykyään verottaja on tällä kannalla ja lähtee tällaisesta käytännöstä.

Virossa kannetaan kuluveroa, ja on loogista, että jos yritys ei käytä varojaan (ei maksa sakkoa, vaan sen tekee itse kuljettaja), niin tuloverovelvollisuutta ei pitäisi syntyä. Verottaja on kuitenkin päinvastaisella kannalla: jos auto on yrityksen nimissä ja sakkopäätös lähetetään yrityksen nimiin, niin yritykselle syntyy myös tuloverovelvollisuus riippumatta siitä, kuka maksaa sakon.

Ongelmia syntyy tietysti silloin, kun yrityksen johtaja ei saa tietää, että yrityksen autolle on määrätty sakko ja kuljettaja on maksanut sen. Kuljettaja maksaa sakon itse, eikä tieto siitä välity yrityksen johtajalle. Voi siis käydä niin, että yritys ei olekaan tietoinen tuloverovelvollisuudestaan.

Recent Posts

joulukuu 6, 2023

Työntekijöiden lepoaika – tärkeää tietoa työnantajille 

Euroopan unionin tuomioistuin antoi 2.3.2023 asiassa C-477/21 tuomion, jolla on vaikutusta ennen kaikkea virolaisiin työnantajiin, joiden työntekijät tekevät työtä aikataulun mukaisesti. Tämä johtuu siitä, että…

Continue reading
tammikuu 11, 2023

YRITYSTOIMINTA VIROSSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN Ennen yrityksen perustamista Viroon on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Viron kauppalait säätelevät liiketoimintaa ja yritysten perustamista Virossa. Viron kauppalakien mukaan maassa on viisi…

Continue reading
joulukuu 22, 2022

LUONNOLLISEN HENKILÖN TULOVEROVAPAAN TULON MÄÄRÄN MUUTOS 01.01.2023 ALKAEN.

Vuosina 2018-2022 verovapaan tulon periaatetta sovellettiin luonnollisiin henkilöihin yhdenmukaisesti – kalenterivuodessa enintään 6000 euroa ja yhdessä kalenterikuukaudessa enintään 500 euroa. 1. tammikuuta 2023 voimaan tulee…

Continue reading