Sairauskorvauksen voi nyt maksaa ilman sosiaaliturvamaksuvelvollisuutta myös kahdesta tai kolmesta sairauspäivästä

Nykyisen työterveys- ja työturvallisuuslain (TTOS) mukaan työnantaja on velvollinen maksamaan korvausta neljännestä kalenteripäivästä alkaen kahdeksanteen kalenteripäivään saakka 70 prosenttia työntekijän keskipalkasta eikä maksetusta korvauksesta peritä sosiaaliturvaveroa.

Työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijälle sairauskorvausta sairastumisen tai vamman 4.–8. kalenteripäivästä 70 % työntekijän viimeisen kuuden kuukauden keskipalkasta. Sairastumisen tai vamman 9. päivästä alkaen korvausta maksaa Viron sairausvakuutuskassa. Nyt työnantajalle on luotu mahdollisuus maksaa sosiaaliturvamaksutonta korvausta myös toisesta ja kolmannesta sairauspäivästä.

Vaikka TTOS:n 122 §:n mukaan työnantaja velvoitetaan maksamaan työntekijälle vain 70 % työntekijän keskipalkasta, työnantajalla on halutessaan oikeus maksaa työntekijälle 2–8 sairauspäivästä vain tuloverolla verotettavaa sairauskorvausta enintään 100 % työntekijän keskipalkasta.

Jos työnantaja haluaa korvata työntekijän sairastumista lakisääteistä määrää laajemmin ja haluaa, että se verotetaan vain tuloverolla, hän voi maksaa enintään 100 % sairauskorvausta 2–8 sairauspäivästä.

Recent Posts

joulukuu 6, 2023

Työntekijöiden lepoaika – tärkeää tietoa työnantajille 

Euroopan unionin tuomioistuin antoi 2.3.2023 asiassa C-477/21 tuomion, jolla on vaikutusta ennen kaikkea virolaisiin työnantajiin, joiden työntekijät tekevät työtä aikataulun mukaisesti. Tämä johtuu siitä, että…

Continue reading
tammikuu 11, 2023

YRITYSTOIMINTA VIROSSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN Ennen yrityksen perustamista Viroon on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Viron kauppalait säätelevät liiketoimintaa ja yritysten perustamista Virossa. Viron kauppalakien mukaan maassa on viisi…

Continue reading
joulukuu 22, 2022

LUONNOLLISEN HENKILÖN TULOVEROVAPAAN TULON MÄÄRÄN MUUTOS 01.01.2023 ALKAEN.

Vuosina 2018-2022 verovapaan tulon periaatetta sovellettiin luonnollisiin henkilöihin yhdenmukaisesti – kalenterivuodessa enintään 6000 euroa ja yhdessä kalenterikuukaudessa enintään 500 euroa. 1. tammikuuta 2023 voimaan tulee…

Continue reading