Mitä kannattaa harkita varastoitaessa tavaroita toiseen EU- maahan

Tavaroita myyvälle yritykselle tavaroiden varastointi lähellä asiakasta, mm. varastoon toisessa jäsenvaltiossa, antaa edun, joka helpottaa yhteistyötä ja varmistaa tavaroiden sujuvamman liikkumisen.

Tämän vuoden arvonlisäverolain muutoksen valossa, joka koski tilauksen mukaan syntyvän
tavaravaraston käsitteen lisäämistä Viron alv-kohteluun, näemme tarpeen tehdä lyhyt katsaus varastolajeista, jotka ovat tärkeitä alv-kirjanpidon ja arvonlisäverovelvollisuuden syntymisen kannalta. Tavaroiden liikkumisen suhteen Euroopan unionissa erotetaan yleensä 2 varastolajia: konsignaatiovarasto ja varasto, johon tavarat tuodaan tilauksen mukaan (eli ns. call-off stock).

Varastolajin arvioinnissa otetaan huomioon, kuka säilyttää varastossa varastoitujen tavaroiden hallinnan, kenellä on suora määräysvalta varastoiduista tavaroista siihen asti, kunnes tavarat toimitetaan kuluttajalle.

Konsignaatio- eli komissiovarasto on varasto, jossa tavaroiden myyjä varastoi omistamansa ja määräysvallassaan olevat tavarat, jotka hän toimittaa myöhemmin kuluttajalle. Yleensä tavarat toimitetaan kuluttajalle omissa nimissä ja omaan laskuun, eikä kuluttajaa ole määritelty silloin, kun tavarat saapuvat varastoon. Tämän varastolajin verotusta koskeva erikoispiirre on se, että myyjästä tulee arvonlisäverovelvollinen siinä maassa, jossa varasto sijaitsee.

Tavaroiden lähettäminen call-off -varastoon tarkoittaa lähinnä tavaroiden lähettämistä määritellylle asiakkaalle, joka ottaa määräysvallan tavaroista, mutta samalla tavaroiden hallinta säilyy myyjällä ja siirtyy asiakkaalle vasta silloin, kun asiakas päättää ottaa tavarat varastosta käyttöönsä (esimerkiksi jälleenmyyntiä varten). Laissa säädettyjen ehtojen noudattamisen tapauksessa tavaroiden lähettäminen toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevaan call-off -varastoon ei aiheuta myyjälle arvonlisäverovelvollisuutta tässä valtiossa. Lisätietoa löytyy täältä

Jos on kysymyksiä, ottakaa yhteyttä Leinosen verotustiimiin.

Hyödyllisiä linkkejä:
https://www.emta.ee/sites/default/files/business-client/income-expenses-supply-
profits/vd/noudmiseni_varu_aruannetel_vd_ja_vdp_eng.pdf
https://www.emta.ee/et/ariklient/tulu-kulu-kaive-kasum/kaibemaksuseaduse-muudatused-
alates-01012020

Recent Posts

heinäkuu 10, 2024

TARVITSETKO TYÖNTEKIJÄÄ VAI PALVELUNTARJOAJAA – TYÖSOPIMUKSEN JA PALVELUN SUORITTAMISTA KOSKEVIEN SOPIMUSTEN VERTAILU VIROSSA

Työ voidaan toteuttaa erilaisilla sopimuksilla työn suorittajan ja sen tuloksen haluavan henkilön välillä. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että osapuolten välinen sopimus on räätälöitävä erityistarpeiden…

Continue reading
kesäkuu 10, 2024

OLETKO TÄYTTÄNYT YHTIÖSI TILINPÄÄTÖKSEN VAHVISTAMISTA KOSKEVAT VAATIMUKSET?

Viron voimassa olevan lainsäädännön mukaan tilinpäätöksen esittäminen on pakollista kaikille virolaisille kirjanpitovelvollisille yhtiöille, ja tilinpäätöksen on oltava laissa säädetyn mallin mukainen. Tilikausi on 12 kuukautta,…

Continue reading
joulukuu 6, 2023

Työntekijöiden lepoaika – tärkeää tietoa työnantajille 

Euroopan unionin tuomioistuin antoi 2.3.2023 asiassa C-477/21 tuomion, jolla on vaikutusta ennen kaikkea virolaisiin työnantajiin, joiden työntekijät tekevät työtä aikataulun mukaisesti. Tämä johtuu siitä, että…

Continue reading