SEPA-muutoksia vuonna 2014

1) Kansainvälisen IBAN-tilinumeron käyttöönotto
1.2.2014 alkaen, yrittäjien on käytettävä laskujen ja maksujen yhteydessä (myös kotimaisessa maksuliikenteessä) vain kansainvälistä IBAN-tilinumeroa (International Bank Account Number). Tilinumero pysyy samana, mutta sen alkuun lisätään kaksimerkkinen maakoodi (Virossa EE), kaksimerkkinen tarkistusnumero sekä kaksimerkkinen konttoritunnus. Virossa IBAN-tilinumeron pituus on 20 merkkiä, IBAN:in maksimipituus on 34 merkkiä.   

2) Liike- ja kirjanpito-ohjelmiston päivitys

 • 1.2.2014 alkaen suositellaan kaikille yrittäjille, jotka siirtävät pankkeihin maksusanomilla useita maksuja, uuden ISO 20022 XML-sanomamuodon käyttöönottoa. Uuden sanomamuodon käyttöönottamiseksi on päivitettävä liike- ja kirjanpito-ohjelmisto.  

 • 1.2.2015 alkaen on ISO 20022 XML-sanomamuodon käyttö pakollista ja muussa muodossa maksujen siirto pankkiin ei ole mahdollista.  

 • Siirtymäkautena saattavat pankit tarjota yrittäjille muuntopalvelua. Tästä saat lisätietoa, kysymällä omasta pankistanne.

  Jos olette antaneet kirjanpitonne ja palkanlaskentanne meidän hoidettaviksi, ohjelmistonne päivittää Leinonen OÜ yhteistyössä kumppaneittensa kanssa ja teillä ei ole syytä olla huolissaan.

  3) Suoraveloitus ja e-lasku
  1.2.2014 pankit saavat tarjota asiakkailleen vain SEPA:n ehtojen mukaisia palveluja. Virossa pankit luopuvat viimeistään 31.1.2014, kotimaisessa maksuliikenteessä, suoraveloituksesta, ja siirtyvät e-laskuun.  Lisätietoja e-laskuista löytyy Viron Pankkiliiton kotisivuilta http://www.pangaliit.ee
   
  4) Pankkien välisten maksutapahtumien tiheys ja kellonajat muuttuvat
  Muistutamme, että pankkien välisten maksutapahtumien tiheys ja kellonajat muuttuvat. Pankista riippuen päivän viimeisin tilisiirto suoritetaan kello 15.00 – 16.30 välisenä aikana. Tämä on muistettava lähinnä palkkojen maksamisen, lainamaksujen suorittamisen ja ennakkosuoritusten yhteydessä.

Recent Posts

tammikuu 11, 2023

YRITYSTOIMINTA VIROSSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN Ennen yrityksen perustamista Viroon on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Viron kauppalait säätelevät liiketoimintaa ja yritysten perustamista Virossa. Viron kauppalakien mukaan maassa on viisi…

Continue reading
joulukuu 22, 2022

LUONNOLLISEN HENKILÖN TULOVEROVAPAAN TULON MÄÄRÄN MUUTOS 01.01.2023 ALKAEN.

Vuosina 2018-2022 verovapaan tulon periaatetta sovellettiin luonnollisiin henkilöihin yhdenmukaisesti – kalenterivuodessa enintään 6000 euroa ja yhdessä kalenterikuukaudessa enintään 500 euroa. 1. tammikuuta 2023 voimaan tulee…

Continue reading
toukokuu 19, 2022

YHTIÖN YHTIÖJÄRJESTYS – TARVITSEEKO SE UUDISTAMISTA?

Yhtiön yhtiöjärjestys on asiakirja, joka on pakollinen, mutta sen olemassaoloa ja sisältöä ei usein muisteta päivittäin. Se on kuitenkin yksi yhtiön tärkeimmistä asiakirjoista, josta ilmenevät…

Continue reading