Uusia rajoituksia Covid-viruksen hallintaan

Viron hallitus sopi 19. lokakuuta uusista valvonta- ja tukitoimenpiteistä, joilla helpotetaan ylikuormittuneita sairaaloita ja hillitään paremmin SARS-Cov-2-viruksen epidemiaa. Lisävalvontatoimenpiteet otettiin käyttöön väliaikaisesti maanantaista, 25. lokakuuta lähtien 10.tammikuuta 2022 asti. Uusien rajoitusten mukaan kasvomaskin käyttöpakko kiristyi ja rokottamattomien aikuisten pääsyä viihde- ja kulttuurikohteisiin sekä ravintoloissa ja baareissa syömistä ja juomista rajoitettiin.

Ihmisten hajauttamisen, käsien desinfioinnin vaatimus ja kasvomaskin käyttöpakko kiristyy

Ihmisten hajauttamisen vaatimus tarkoittaa, että toisilleen tuntemattomat ihmiset on pidettävä sisätiloissa kohtuullisella etäisyydellä viruksen leviämisen estämiseksi. Viron hallitus kehottaa sekä rokotettuja että rokottamattomia työskentelemään kotoa käsin, jos mahdollista. Käsien desinfiointi on pakollinen julkisissa sisätiloissa.

Lääketieteellisen maskin käyttö sisätiloissa, joissa todistusta rokotuksesta tai sairastetusta taudista ei tarkasteta, on pakollista kaikille yli 12-vuotiaille 25. lokakuuta alkaen.

29. lokakuuta alkaen maskien käyttö on pakollista myös järjestetyissä toimissa, joissa tarkastetaan todistusta rokotuksesta tai sairastetusta taudista. Maskeja tulee käyttää kaikissa julkisissa tiloissa, joihin kuka tahansa voi mennä ja joissa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole päivittäin tekemisissä toistensa kanssa.

Maskin käyttövelvollisuus ei koske alle 12-vuotiaita lapsia tai jos maskin käyttö ei ole terveydellisistä tai muista pätevistä syistä suositeltavaa. Mikäli henkilöllä on lääkärin suositus olla käyttämättä maskia, hänen tulee olla valmis esittämään lääkärintodistus tai lääkärinlausunto, että maskin käyttöä ei terveydellisistä syistä suositella. Siinä tapauksessa voidaan pyytää myös henkilöllisyystodistusta.

Vain ne todistukset, jotka todistavat rokotuksen tai sairastetun koronan, pysyvät voimassa koronatodistuksena

Ihmiset, joita ei ole rokotettu koronavirusta vastaan tai jotka eivät ole sairastanut tautia, eivät voi enää osallistua järjestettyyn toimintaan, jossa vaaditaan koronatodistus. Todistuksia, jotka osoittavat PCR-testin tai pika-antigeenitestin negatiivisen tuloksen, ei enää pidetä koronatodistuksina, ainoa kelvollinen vaihtoehto on todiste rokotuksesta tai sairastetusta koronataudista. 1. marraskuuta alkaen myös 12–17-vuotiaiden on esitettävä koronatodistus päästäkseen valvottuun toimintaan, poikkeuksena he voivat esittää myös testitodistuksen.

Koronatodistus on esitettävä urheillessa, harjoitellessa, nuorisotyössä, harrastustoiminnassa ja koulutuksessa, kertauskoulutuksessa ja kertauskursseilla; urheilukilpailuissa sekä urheilu- ja liikuntatapahtumissa; saunoissa, kylpylöissä, vesipuistoissa ja uima-altaissa; julkisissa kokouksissa ja tapahtumissa, mukaan lukien teattereissa ja elokuvateattereissa, konserteissa (myös kirkoissa) ja konferensseissa; museoissa ja näyttelysaleissa; viihdetapahtumissa; sekä ruokailuun ja juomiseen paikan päällä ateriapalveluja tarjoavissa yrityksissä. Järjestäjät ovat velvollisia tarkistamaan koronatodistusten voimassaolon. Perustellussa epäilyssä henkilöltä on pyydettävä henkilöllisyystodistus.

Liikkeet ja palvelupisteet pysyvät avoinna

Yritysten tulee taata, että liike- ja palvelutiloissa ihmiset pitävät etäisyyttä toisiinsa. Kauppakeskusten tulisi myös sulkea yleiskäytössä olevat oleskelu- ja leikkialueet.

Sekä liikkeissä että eri palvelujen tarjoamispaikoissa (esim. pankit, postitoimipaikat, kauneushoitolat) tulee käyttää maskia sekä huolehtia ihmisten hajauttamisesta ja käsien desinfioinnista. Palveluntarjoajalla tai elinkeinonharjoittajalla on oikeus olla päästämättä palvelualueelle henkilöä, joka kieltäytyy käyttämästä suojamaskia.

Koronatodistuksen esittäminen ei ole pakollista kaupoissa, mukaan lukien ruokakaupat ja muut päivittäistavarakaupat, apteekit, tietoliikenne- tai puhelinikorjauspalvelupisteet ja pankkipalvelupisteet yms. Jos kauppakeskuksessa on erilaisia palveluja tarjoavia paikkoja (esim. elokuvateatteri, urheiluseura tai ravintola), jossa vaaditaan koronatodistus, rokotuksen tai sairastetun koronan todistava todistus on esitettävä näissä palvelupisteissä ennen toimintaan osallistumista.

Yleisötapahtumien ja julkisten tilaisuuksien on päätyttävä viimeistään klo 23.

1. marraskuuta alkaen julkisissa sisätiloissa otetaan käyttöön liikkumisrajoitus klo 23.00-06.00. Rajoitus ei koske kauppojen ja palveluntarjoajien palvelualueen aukioloaikoja eikä ravitsemusliikkeissä ruuan mukaan ostamista.

Toiminta-aikarajoitus koskee pääasiassa yökerhoja, klubeja, baareja sekä muita viihdealan yrityksiä ja laitoksia. Elokuvateattereiden, teattereiden ja konserttitalojen, museoiden ja näyttelytilojen on suljettava ovet asiakkaiden ajanviettoon paikan päällä. Rajoitus koskee myös vesipuistoja, kylpylöitä, yleisiä saunoja, uima-altaita ym. Myös urheilukilpailujen ja -tapahtumien tulee päättyä klo 23.

Huomioithan, että pandemiatilanne Virossa muuttuu nopeasti ja myös rajoitukset voivat muuttua nopeasti riippuen siitä, miten Viron hallitus arvioi pandemiatilanteen.

Kirjoittaja: Ksenia Korolkova

 

Recent Posts

tammikuu 11, 2023

YRITYSTOIMINTA VIROSSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN Ennen yrityksen perustamista Viroon on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Viron kauppalait säätelevät liiketoimintaa ja yritysten perustamista Virossa. Viron kauppalakien mukaan maassa on viisi…

Continue reading
joulukuu 22, 2022

LUONNOLLISEN HENKILÖN TULOVEROVAPAAN TULON MÄÄRÄN MUUTOS 01.01.2023 ALKAEN.

Vuosina 2018-2022 verovapaan tulon periaatetta sovellettiin luonnollisiin henkilöihin yhdenmukaisesti – kalenterivuodessa enintään 6000 euroa ja yhdessä kalenterikuukaudessa enintään 500 euroa. 1. tammikuuta 2023 voimaan tulee…

Continue reading
toukokuu 19, 2022

YHTIÖN YHTIÖJÄRJESTYS – TARVITSEEKO SE UUDISTAMISTA?

Yhtiön yhtiöjärjestys on asiakirja, joka on pakollinen, mutta sen olemassaoloa ja sisältöä ei usein muisteta päivittäin. Se on kuitenkin yksi yhtiön tärkeimmistä asiakirjoista, josta ilmenevät…

Continue reading