Drīz stāsies spēkā jaunais Eiropas Savienības muitas kodekss 

Šī gada 1. maijā stāsies spēkā jaunais, modernizētais ES muitas kodekss. Darbs pie izmaiņu izstrādes prasīja vairākus gadus un kopīgas dalībvalstu pūles.  

Izmaiņas muitas kodeksā tiek ieviestas ar mērķi modernizēt muitas procedūru struktūru, balstot muitas dienestu darbību tikai uz elektronisko informācijas apmaiņu un paātrinot muitošanas procesu, vienlaicīgi pastiprinot kontroli pēcmuitošanas stadijā.  

Tāpat kā līdz šim, preču deklarēšana tiks veikta tikai elektroniskā veidā, papīra deklarēšanu pieļaujot tikai atkāpšanas režīmā (gadījumā, ja ir avārijas situācija un elektroniskā deklarēšana nav iespējama), kā arī saglabājot mutvārdu deklarēšanu importam nekomerciālajām precēm ceļotāju bagāžā vai komerciālajiem sūtījumiem ar vērtību mazāku par 1000 euro.  

Tomēr, izmaiņas skar vietējo muitošanas kārtību, paredzot to aizstāt ar ierakstu deklarētāja reģistros, mainot vienkāršotās deklarācijas izmantošanas kārtību, kā arī citas izmaiņas. Jau izsniegtās atļaujas būs derīgas līdz brīdim, kad tām beigsies termiņš. Tāpat izmaiņas ir arī noformējamo muitas procedūru sarakstā, tai skaitā preču laišanai brīvam apgrozījumam, kur ir paredzēts galapatēriņu atdalīt kā patstāvīgu procedūru, eksporta procedūrai un ievešanai pārstrādei. Tranzīta procedūrā būtiskas izmaiņas nav paredzētas, bet  atļaujas izmantot galvojumus vai atbrīvojumus no galvojuma ir spēkā līdz atļaujā minētā termiņa beigām.  

Izmaiņas skar arī saistošo izziņu par tarifu izsniegšanas termiņus, izziņas derīguma termiņu un tās piemērošanas jomu, preču muitas vērtības noteikšanas brīdi un secību, kādā tiek piemērotas vērtības noteikšanas metodes, kā arī preču izcelsmes apliecinošos dokumentu izsniegšanas kārtību.  

Sīkāk par visām izmaiņām var izlasīt Valsts ieņēmumu dienesta interneta vietnē www.vid.gov.lv/

Nesen publicētie raksti

februārī 8, 2024

Kā pareizi definēt darba algu līgumā? 

Darba līgums slēdzams rakstveidā pirms darba uzsākšanas.  Darba līgumā jāuzrāda darba samaksas apmēru un izmaksas laiku. Informāciju par darba samaksu var aizstāt ar norādi uz…

Turpināt lasīt
decembrī 12, 2023 -

Darba plūsma un procesu optimizācija

Grāmatvedība strauji attīstās kopā ar tehnoloģiju izaugsmi. Uzņēmumi, kas joprojām lieto vecās sistēmas un manuālas metodes, piemēram, papīra rēķinus vai tabulas datu apstrādei, riskē atpalikt…

Turpināt lasīt
novembrī 22, 2023

Finanšu pārskati ārvalstu filiālēm un pārstāvniecībām Latvijā: Prasības un termiņi.

”Grāmatvedības likums” attiecas arī uz ārvalstu komersantu filiālēm un nerezidentu (ārvalstu komersantu) pastāvīgajām pārstāvniecībām Latvijā, un šī likuma 18.pantā teikts, ka par katru pārskata gadu sagatavo gada pārskatu,…

Turpināt lasīt