Rajat ylittävä palkkalaskenta ja verotus Norjassa

Ulkomaisten työntekijöiden palkkalaskentaan ja verotukseen liittyy usein paljon kysyttävää. Onko tässä eroa norjalaisiin työntekijöihin verrattuna? Lasketaanko verot samalla tavalla? Liittyykö palkkalaskentaan ja palkkojen maksamiseen muita haasteita? Voidaanko palkat laskea millä tahansa palkkalaskentaohjelmistolla? Tarkastelemme seuraavassa näitä ja muutamia muita seikkoja.

Norjalaisten ja ulkomaisten työntekijöiden väliset erot

Aloitetaan perusasioista. Kaikkien Norjassa työskentelevien on hankittava verokortti. Norjalaiset työntekijät saavat verokortin yleensä automaattisesti joka vuosi edellisen vuoden tulojensa perusteella. Verokortista ilmenee, kuinka suuri ennakonpidätys hänen palkastaan pidätetään. Kyse on siis lähdeveron ennakonpidätyksestä. Norjalaisten työntekijöiden suhteen sääntö on selkeä: mitä enemmän ansaitset Norjassa, sitä enemmän maksat veroja.

Myös ulkomaiset työntekijät tarvitsevat verokortin, mutta heidän on haettava sitä erikseen. Toinen tärkeä ero on, että ulkomaiset työntekijät voivat valita haluavatko he tulla verotetuiksi tavanomaisen verotuksen vai yksinkertaistetun ennakonpidätyksen mukaisesti (ns. pay as you earn). Tämä verokanta tuli voimaan ulkomaisille työntekijöille 1. tammikuuta 2019. Samalla se on myös ulkomaisten työntekijöiden yleisin lähdevero Norjassa. Erityisesti tämä pätee työntekijöihin, jotka työskentelevät Norjassa lyhytaikaisesti, jos he asuvat Norjassa ensimmäistä kertaa ja heidän vuositulonsa ovat alle 670 000 Norjan kruunua (2024). Muutamia muita yksinkertaistettuun ennakonpidätykseen liittyviä tärkeitä seikkoja:

  • Kiinteä veroprosentti on 25 %, eikä se muutu vaikka kuukausiansiot vaihtelisivat.
  • Jos työntekijällä on kotimaansa A1-lomake eikä hänen täydy maksaa sosiaaliturvamaksua Norjassa, hänen veroprosenttinsa on 17,2 %.
  • Veronpalautusta ei saa seuraavana vuonna, ja verot maksetaan kokonaisuudessaan sen jälkeen, kun verovähennykset on tehty. Tämä poikkeaa tavanomaisesta verotuksesta, jossa veronpalautuksen saa seuraavana vuonna.
  • Myöskään vähennyksiä ei voi tehdä, eli esimerkiksi korkoja tai työmatkakuluja ei voi vähentää.

On tärkeää muistaa, että työntekijä voi valita tavanomaisen ennakonpidätyksen yksinkertaistetun sijasta, ja jos työntekijä esimerkiksi tietää, että tulee ansaitsemaan yli 670 000 Norjan kruunua vuonna 2024. Kokemuksemme mukaan yksinkertaistettu ennakonpidätys on kuitenkin oikea valinta useimmille ulkomaisille työntekijöille.

Muista nämä

Ulkomaisten työntekijöiden palkkalaskennassa on muistettava muutama seikka:

  • Jos työntekijällä on A1-lomake, eikä sosiaaliturvamaksua täydy siten maksaa Norjassa, tämä lomake on lähetettävä Norjan sosiaaliturvalaitoksen työ- ja hyvinvointiosastolle (NAV). Norjan verohallinto (Skatteetaten) saa tätä koskevan päätöksen puolestaan NAV:lta.
  • Jos Norjan ja työntekijän kotimaan välillä on solmittu verotussopimus, jonka mukaan tuloja ei verota Norjassa, vastaava hakemus voidaan lähettää verohallinnolle (Skatteetaten), jolloin työntekijä saa tavanomaisen verokortin, eikä yksinkertaistettua ennakonpidätystä sovelleta.
  • Jos puolestaan NT1-lomake (Pohjoismaiden välinen verotussopimus), ja vähennykset tehdään toisessa Pohjoismaassa sopimuksen edellyttämällä tavalla, työntekijää ei voida verottaa yksinkertaistetun ennakonpidätyksen mukaisesti.

Lisäksi on vielä tiettyjä kriteerejä, jotka on täytettävä, jotta Norjassa voi ansaita verotettavaa tuloa. Norjassa on oleskeltava yli 183 päivää 12 kuukauden aikana tai työnantajalla on oltava pysyvä toimipaikka Norjassa. Tällöin työntekijän tulot ovat yleensä verotettavaa tuloa.

Ulkomaisen työntekijän palkkaaminen

Ennen ulkomaisen työntekijän palkkaamista on tärkeää tarkistaa, että asianomaisella henkilöllä on oikeus työskennellä Norjassa. Pelkkä verokortti ei todista, että henkilöllä olisi oikeus työskennellä Norjassa! Helpoin tapa on ottaa yhteyttä Norjan maahanmuuttoviraston (UDI) työnantajille tarkoitettuun palvelun (Arbeidsgiverservice) ja tarkistaa, että henkilöllä todella on oikeus työskennellä Norjassa. Työntekijöille on erilaisia vaatimuksia heidän kotimaastaan riippuen:

  • Jos työntekijä tulee Ruotsista, Tanskasta, Islannista tai Suomesta, hän voi työskennellä ilman, että hänen täytyy rekisteröityä poliisilaitoksella.
  • Jos työntekijä tulee EU:n tai ETA:n jäsenmaasta, hän voi työskennellä Norjassa, mutta hänen on myös rekisteröidyttävä poliisilaitoksella kolmen kuukauden kuluessa Norjaan saapumisesta.
  • EU:n tai ETA:n ulkopuolelta saapuvan työntekijän on ensin haettava oleskelulupaa Norjassa.

Ulkomaiset työntekijät, joilla ei ole norjalaista henkilötunnusta, on haettava ns. D-tunnusta. D-tunnusta käytetään myös verokorttia haettaessa.

Ulkomaisten työntekijöiden työskentelyyn liittyvät haasteet

Ulkomaisten työntekijöiden työskentelyyn liittyy muutamia haasteita:

  • Työnantajan on tarkistettava, että työntekijällä on laillinen oikeus oleskella Norjassa sekä myös oikeus työskennellä maassa.
  • Työnantajan on hankittava verokortti ja tarkistettava, verotetaanko työntekijää yksinkertaistetun lähdeverokannan mukaisesti vai A1-lomakkeella ja suoritettava myös verovähennykset oikein.
  • Ulkomaisten työntekijöiden on varmennettava henkilöllisyytensä asianomaista palvelua tarjoavassa verovirastossa.
  • Työehtosopimuksen piiriin kuuluvien työantajien on maksettava alakohtaista vähimmäispalkkaa.

Ohjelmistot

Palkkalaskentaan Norjassa voi käyttää useampaa erilaista ohjelmistoa. Leinosella käytetään Tripletexiä palkkalaskennan hallinnointiin ja samalla voidaan varmistaa, että koko prosessi työntekijän rekisteröinnistä palkkojen maksamiseen tehdään oikein ja asiantuntevasti. Teemme kaikki vaaditut veroilmoitukset ja lähetämme salatut palkkalaskelmat palkansaajille.

Jos palkkalaskentaan on aiemmin käytetty jotain muuta yrityksen käyttämää ohjelmistoa, voimme myös käyttää sitä, mutta suosittelemme kuitenkin vaihtamaan Tripletexiin.

Työntekijöillämme on perusteellista kokemusta ulkomaisten työntekijöiden palkkalaskennasta ja voimme taata, että sekä palkkalaskenta että veroilmoitukset hoidetaan oikein edellyttäen, että saamme kaikki tarvittavat tiedot.

Lisätietoja

Lisää tietoa ulkomaisten työntekijöiden palkkalaskennasta saa ottamalla yhteyttä Norjan verohallintoon (Skatteetaten) ja Norjan työsuojeluviranomaiseen (Arbeidstilsynet).

Uusimmat julkaisut

marraskuu 11, 2024

PALKKOJEN SIVUKULUT JA LASKENTA NORJASSA

Norjan palkkaverotus voi vaikuttaa merkittävästi työntekijälle maksettavaan nettopalkkaan. Palkasta maksettavien verojen laskenta perustuu useisiin eri tekijöihin, kuten työntekijän palkkaan, etuihin sekä muihin sivukuluihin. Näiden laskentaperiaatteiden…

Jatka lukemista
marraskuu 11, 2024

Leinonen Norwayn taloushallinnon osaamisen hyödyntäminen Norjan rakennussektorilla

Norjan rakennussektori on olennainen osa maan taloutta, ja Norjassa on useita suuria rakennusyhtiöitä, jotka toteuttavat laaja-alaista taloushallinnon osaamista edellyttäviä monitahoisia hankkeita. Leinonen Norwayn tiimillä on…

Jatka lukemista
marraskuu 11, 2024

Uudet säännökset Norjassa – mikä muuttuu 2024?

Norjassa useat säännökset muuttuvat vuoden vaihtuessa. Esittelemme seuraavassa tärkeimmät muutokset ja niiden vaikutukset Norjan talouteen. Työnantajan maksamien sosiaaliturvamaksujen päivitys 1. tammikuuta 2023 Norjassa otettiin käyttöön…

Jatka lukemista