PALKKOJEN SIVUKULUT JA LASKENTA NORJASSA

Norjan palkkaverotus voi vaikuttaa merkittävästi työntekijälle maksettavaan nettopalkkaan. Palkasta maksettavien verojen laskenta perustuu useisiin eri tekijöihin, kuten työntekijän palkkaan, etuihin sekä muihin sivukuluihin. Näiden laskentaperiaatteiden ymmärtäminen on ehdottoman tärkeää sekä työnantajille että työntekijöille.

Norjassa palkka voi olla kiinteä kuukausipalkka (“fastlønn”), tuntipalkka (“timelønn”) tai viikkopalkka (“ukelønn”). Bonukset ja yksilöllisesti määräytyvät lisät sisältyvät myös palkkalaskentaan. Työntekijän pankkitilille maksetaan kuitenkin nettopalkka, josta on vähennetty kaikki verot.

Työntekijän kokonaiskulu muodostuu useista eri osatekijöistä. Eräs näistä on lomapalkka, joka on joko 10,2 % tai 12 % bruttopalkasta perusvuosilomasta tai erikseen sovittavasta viiden viikon vuosilomasta riippuen. Yli 60-vuotiaiden työntekijöiden lomapalkka on vähintään 12,5 % mutta voi olla myös 14,3 %.

MISTÄ PALKKA KOOSTUU?

Myös sosiaaliturvamaksut on huomioitava, sillä niiden määrä riippuu siitä, missä työntekijä työskentelee ja minne hän maksaa veronsa. Sosiaaliturvamaksu voi vaihdella Pohjois-Norjan 0 %:sta Etelä-Norjan 14,1 %:iin. Jos työntekijän palkka on yli 750 000 kruunua vuodessa, tämän rajan ylittävältä osalta on maksettava 5 % korkeampaa sosiaaliturvamaksua. Näiden kulujen lisäksi työnantajien on myös maksettava 2 %:n eläkemaksua työntekijän palkasta (OTP) sekä maksettava eläkkeestä aiheutuvia kustannuksia. Työtapaturmavakuutus on myös pakollinen, ja vakuutuksen hinta vaihtelee alakohtaisesti.

Tarkastellaanpa näitä kustannuksia esimerkin avulla, jossa työntekijän bruttopalkka on 500 000 kruunua. Tällöin sivukulut, kuten lomapalkka, sosiaaliturvamaksut, eläkemaksut ja työtapaturmavakuutus voivat nousta miltei 100 000 kruunuun. Siksi työntekijän kokonaiskulu on 600 000 kruunua.

Palkkataso on Norjassa yleisesti ottaen korkea, mikä selittää osaltaan maan korkeat asumiskustannukset. Keskimääräinen kuukausipalkka 2022 oli noin 53 150 Norjan kruunua, mutta mediaanipalkka 47 755 kruunua antaa kuitenkin realistisemman kuvan keskipalkasta. On tärkeää muistaa, että vaikka joillakin on todella korkea palkka, osa voi saada hyvin pientäkin palkkaa.

Myös työntekijöille maksettavat edut voivat vaikuttaa palkan sivukuluihin Norjassa. Tietyt edut, kuten sanomalehtitilaukset, tietokone kotikäyttöön, työterveydenhuolto ja ilmainen pysäköinti, ovat kuitenkin verottomia. Toisaalta työnantajan maksamat kuntosalien jäsenyydet ovat verotettavia etuja.

VÄHIMMÄISPALKKA, YLITYÖKORVAUKSET JA YLEISET VAPAAPÄIVÄT

Norjassa ei ole laissa säädettyä vähimmäispalkkaa. Tietyillä sektoreilla on kuitenkin poikkeuksia, kuten rakennusala, puhtaanapito ja hotelli- sekä ravintola-ala, laivanrakennus, maatalous ja puutarhanhoito, kalanjalostus, sähköasentajat, maantiekuljetukset ja matkailualan linja-autokuljetukset. Näiden poikkeuksien tavoitteena on estää Norjan yleistä palkkatasoa matalampien palkkojen maksaminen ulkomaisille työntekijöille. Toisinaan ammattiliitot voivat myös sopia työnantajien kanssa vähimmäispalkasta ja muista työskentelyolosuhteista.

Ylitöitä koskevat säännökset tarkoittavat, että kaikesta normaalin työajan ylittävä työstä on maksettava korvausta. Tavanomainen työpäivän pituus on 9 tuntia 24 tunnin pituisen jakson aikana ja 40 tuntia 7 päivän aikana. Nämä rajat voivat olla kuitenkin matalammat tiettyjen alojen työntekijöille, kuten vuorotyötä tekeville ja sunnuntaisin työskenteleville sekä esimerkiksi myös tunneleita rakentaville. Työnantajalla on oikeus määrätä työntekijät ylitöihin vain poikkeustapauksessa, ja tiettyjä rajoituksia sovelletaan myös yhteenlaskettuun työaikaan.

Norjassa yleiset vapaapäivät oikeuttavat työntekijät vapaapäivään, mutta tietyillä aloilla on kuitenkin poikkeuksia, kuten esimerkiksi ympäri vuorokauden toimivissa tehtaissa, hotelleissa, terveydenhuoltolaitoksissa ja poliisivoimissa. Myös kioskit, pienet kaupat ja alle 100 neliön kahvilat, ravintolat, huoltoasemat ja museot kuuluvat näiden poikkeuksien piiriin. Yleisiltä vapaapäiviltä maksettava palkka riippuu työsopimuksesta. Jos työntekijällä on kiinteä kuukausipalkka, palkka on sama kuukauden yleisistä vapaapäivistä riippumatta. Tuntipalkkaa saaville maksetaan palkkaa työtuntien perusteella, eikä heille korvata yleisiä vapaapäiviä erikseen, elleivät he työskentele näinä päivinä. Näistä säädetään usein myös työntekijöiden ja työnantajien välisissä työehtosopimuksissa.

Palkkalaskennan ja sivukulujen määräytymisen ymmärtäminen on ehdottoman tärkeää sekä työntekijöille että työnantajille Norjassa. Näin budjetointi ja rahoitussuunnitelmat voidaan laatia asianmukaisesti ja samalla varmistetaan, että kaikkia verotusta koskevia säännöksiä noudatetaan. Työnantajien tulee toimia läpinäkyvästi työntekijöiden palkkaan ja sivukuluihin liittyvissä asioissa, ja työntekijöiden tulee toisaalta olla tietoisia siitä, miten verotus vaikuttaa heidän nettopalkkaansa. Nämä tiedot ovat erityisen tärkeitä silloin, kun täytyy tehdä tietoon pohjautuvia, taloutta koskevia päätöksiä tai saada käsitys oman työnsä todellisesta arvosta.

YHTEYSTIEDOT

Leinonen Norway vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiin ja kertoo lisää (contact@leinonen.no, puhelin: + 47 919 05 058)

Uusimmat julkaisut

marraskuu 11, 2024

Leinonen Norwayn taloushallinnon osaamisen hyödyntäminen Norjan rakennussektorilla

Norjan rakennussektori on olennainen osa maan taloutta, ja Norjassa on useita suuria rakennusyhtiöitä, jotka toteuttavat laaja-alaista taloushallinnon osaamista edellyttäviä monitahoisia hankkeita. Leinonen Norwayn tiimillä on…

Jatka lukemista
marraskuu 11, 2024

Uudet säännökset Norjassa – mikä muuttuu 2024?

Norjassa useat säännökset muuttuvat vuoden vaihtuessa. Esittelemme seuraavassa tärkeimmät muutokset ja niiden vaikutukset Norjan talouteen. Työnantajan maksamien sosiaaliturvamaksujen päivitys 1. tammikuuta 2023 Norjassa otettiin käyttöön…

Jatka lukemista
marraskuu 11, 2024

Veroilmoitukset Norjassa 2024: Uuden ilmoitusjärjestelmän käyttöönotto

Norjan verohallinto ottaa ensi vuonna käyttöön uuden yritysten veroilmoitusjärjestelmän sujuvoittaakseen veroilmoitusten tekemistä ja parantaakseen ilmoitettujen tietojen virheettömyyttä. Innovatiivinen järjestelmä “yrityskohtaiset veroilmoitukset” antaa yrityksille, kuten rajavastuuyhtiöille,…

Jatka lukemista