YRITYSTOIMINTA NORJASSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN

Ennen liiketoiminnan aloittamista ja yrityksen perustamista Norjassa tulee valita sopiva yhtiömuoto. Sopivan yhtiömuodon valintaan vaikuttavat henkilöstömäärä, yrittäjän riskinottokyky ja tulevaisuudensuunnitelmat. Tästä syystä tulee kiinnittää erityistä huomiota sopivan yhtiömuodon valintaan, sillä se auttaa saavuttamaan asetetut tavoitteet sekä täyttämään lakisääteiset vaatimukset.

Yleisimmät yhtiömuodot Norjassa:

  • toiminimi (ENK),
  • sivuliike (NUF)
  • osakeyhtiö (AS).

Yksinkertaisin tapa aloittaa yritystoiminta Norjassa on toiminimi (ENK). Näin on siksi, että toiminimeen ei tarvita vähimmäispääomaa ja myös rekisteröityminen sujuu nopeasti. Toiminimellä toimiva tekee kaikki päätökset itse ja voi käyttää verojen jälkeen jäljelle jääneen tulon. Kannattaa muistaa, että omistajalla on myös täysi taloudellinen vastuu.

Norjassa yrityksen perustaminen sujuu kätevästi Brønnøysund-palvelun kautta. Altinn on virallinen sivusto, josta löytyy kaikki yrityksen perustamiseen ja yritystoimintaan Norjassa tarvittavat tiedot. Sivustolta löytyy tietoa ja ohjeita yrityksen rekisteröimisestä sekä Norjassa toimimisesta.

Mielenkiintoista on, että 68 %:lla kaikista norjalaisista yrityksistä ei ole lainkaan rekisteröityjä työntekijöitä. 16 % kaikista yrityksistä on 1-4 työntekijän yrityksiä. Tämä tarkoittaa, että 84 % kaikista yrityksistä Norjassa on pieniä mikroyrityksiä. Vain 1 %:lla yrityksistä henkilöstömäärä on 50-99 ja vain 0,5 %:ssa yrityksistä työntekijöitä on 100-249. Enemmistö Norjan markkinasta koostuukin hyvin pienistä yrityksistä.

VEROTUS JA ARVONLISÄVERO

Yleisesti ottaen kotimaisten ja ulkomaisten yritysten, joilla on kiinteä toimipaikka sekä toimintaa Norjassa, on maksettava voitosta 22 %:n yhteisövero. Samaa yhteisöveroa sovelletaan kaikkiin yrityksiin. Vero tunnetaan nimellä ”ennakkovero” ja maksetaan yleensä helmikuussa ja huhtikuussa edelliseltä päättyneeltä tilikaudelta. Lopullinen veroilmoitukseen perustuva vero maksetaan tilikauden päättymistä seuraavan vuoden lokakuussa. Lue lisää täältä.

Useimmat palveluja ja tuotteita myyvät norjalaiset yritykset ovat arvonlisäverovelvollisia, elleivät yrityksen myymät tuotteet tai palvelut ole arvonlisäverottomia (esimerkiksi terveydenhuolto- ja kulttuuri- ja koulutuspalvelut). Arvonlisävelvolliseksi tulee rekisteröityä, kun liikevaihto ylittää 50 000 Norjan kruunua viimeisen 12 kuukauden aikana. Myös muut palvelut on voitu vapauttaa arvonlisäverosta (esimerkiksi vienti), mutta yrityksen on siitä huolimatta rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi ja tehtävä arvonlisäveroilmoitukset. Yleinen arvonlisävero on 25 %. Elintarvikkeiden alennettu arvonlisävero on 15 %. Henkilöliikenteen ja elokuva-, sekä museolippujen yms. alennettu arvonlisäveromäärä on 12 % ja jalostamattoman kalan puolestaan 11,11%.  Ulkomaiset yritykset, joilla on arvonlisäverollista liikevaihtoa Norjassa, on rekisteröityvä alv-rekisteriin samojen sääntöjen mukaisesti kuin norjalaistenkin yritysten.

KIRJANPITO

Milloin yrityksen on rekisteröidyttävä Norjassa?
Yritystoiminnan aloittamiseen tarvitaan Norjan yritysrekisteriin rekisteröity yhteisötunnus. Tarkastellaanpa kahta yleisintä norjalaista yhtiömuotoa hiukan lähemmin.

OSAKEYHTIÖ (AS)

  • pakollinen vähimmäisosakepääoma 30 000 Norjan kruunua
  • kirjanpito on järjestettävä säännösten mukaisesti
  • arvonlisäveroilmoitus on tehtävä kahden kuukauden välein
  • perusteellista kirjanpitoa tarvitaan
  • palkat veroineen ja muine maksuineen ilmoitetaan ja maksetaan Norjassa
  • riski rajoittuu osakepääomaan Norjassa
  • työntekijät maksavat veronsa Norjaan
  • erittäin hyvä maine Norjassa   

Sivuliike (NUF)

  • arvonlisäveroilmoitus on tehtävä joka toinen kuukausi
  • perusteellista kirjanpitoa tarvitaan
  • palkat on ilmoitettava ja maksettava Norjassa
  • myös emoyhtiö kotimaassa voi olla vastuussa riskeistä
  • joissakin tarkoin rajatuissa tapauksissa voidaan tehdä vaikkapa enintään 6 kuukautta kestävä asennushanke, jossa yritys ja työntekijät maksavat verot kotimaahan
  • heikko maine Norjassa ja vaikea löytää asiakkaita ja yhteistyökumppaneita

Rajavastuuyhtiö ja osakeyhtiö (AS)

Rajavastuuyhtiö on yleisin yhtiömuoto Norjassa, jota käyttävät yleensä pienet ja keskikokoiset yritykset.  Norjan 656 000 yrityksestä keskimäärin 400 000 on rajavastuuyhtiöitä. Tässä yhtiömuodossa vähimmäisosakepääoma on 30 000 Norjan kruunua (noin 4 200 euroa).

Rajavastuuyhtiön voi perustaa myös yksin. Yhtiökokous ja osakkaat tekevät kaikki tärkeimmät päätökset. Hallituksessa voi myös olla useampi jäsen ja yhtiöllä voi olla myös toimitusjohtaja. Rajavastuuyhtiön pääoma on jaettu osakkeisiin, ja päätös näiden osakkeiden luovuttamisesta voidaan tehdä vain hallituksen jäsenten enemmistöpäätöksellä. On hyvä muistaa, että rajavastuuyhtiötä perustettaessa ei tarvita välttämättä hallitusta, mutta yhtiöllä on tällöin oltava vähintään toimitusjohtaja.

Osakeyhtiö on yleensä isompien yritysten yhtiömuoto. Vaadittu osakepääoma on vähintään 1 000 000 Norjan kruunua (noin 83 000 euroa). Pääoma jakautuu osakkeisiin ja yhtiö voi myös listautua pörssiin. Päätöksenteosta vastaa yhtiökokous ja yritystoimintaan liittyvästä päivittäisestä päätöksenteosta puolestaan hallitus.

Sivuliike (NUF)

Sivuliike eli NUF on ulkoimaisen yhtiön sivuliike, joka toimii asianomaisen ulkomaisen yhtiön alaisuudessa. Ulkomainen yritys on vastuussa Norjan sivuliikkeestä ja Norjan sääntöjä sekä lakeja on noudatettava. Sivuliikkeen on nimettävä yhteyshenkilö tai toimitusjohtaja, joka on joko Norjan kansalainen tai jolla on norjalainen henkilötunnus, joskaan asianomaisen henkilön ei tarvitse asua pysyvästi Norjassa.

Jos suunnitelmissa on lyhytaikainen hanke Norjassa, sivuliike saattaa olla toimiva vaihtoehto. Sivuliikkeen verovelvollisuus Norjassa tulee arvioida tapauskohtaisesti. Verojen maksaminen kotimaahan on mahdollista vain tietyin edellytyksin. Jos työntekijä on työskennellyt Norjassa yli 183 päivää viimeisen 12 kuukauden aikana, hän on verovelvollinen Norjassa ensimmäisestä työpäivästä alkaen.

Toiminimi (ENK)

Toiminimi tarkoittaa yhtiömuotoa, jossa luonnollinen henkilö rekisteröityy yrittäjäksi. Yhdenhengen yritys on helpoin ja edullisin tapa aloittaa yritystoiminta Norjassa. Tämän yhtiömuodon ensisijainen etu on melko nopea ja edullinen rekisteröinti (2 499 Norjan kruunua sähköisesti rekisteröitäessä), eikä osakepääomaa tarvita. Lisäksi voiton ottaminen yrityksestä on helppoa, koska palkkaa ei tarvitse maksaa edellyttäen, että toiminimellä toimii pelkästään yhtiön perustaja eikä työntekijöitä ole. Yrittäjällä ei kuitenkaan ole samanlaista sosiaaliturvaa kuin työntekijällä, koska hän ei ole työntekijä. Sairauslomakorvaukset ovat pienempiä eikä oikeutta työttömyyskorvaukseen ole. Verot on maksettava ennakkoon neljä kertaa vuodessa. Tämä voi alkuvaiheessa aiheuttaa kassavirtaongelmia. Omistajalla on myös täysimääräinen henkilökohtainen vastuu yhtiöstä kaikki velat mukaan luettuna. Yhtiömuoto soveltuu hyvin pienimuotoiseen yritystoimintaan, jossa myös riskit ovat pienet.

Lisää tietoa löytyy täältä.

Neuvomme

Yleisesti ottaen suosittelemme rajavastuuyhtiötä (AS) yritystoimintaa Norjassa aloitteleville. Tämä johtuu siitä, että tällaisilla yrityksillä on parempi maine norjalaisten asiakkaiden ja toimittajien keskuudessa ja niihin myös luotetaan enemmän. Meillä on pitkäaikainen kokemus rajavastuuyhtiöistä ja kykenemme antamaan päteviä neuvoja.

Tilintarkastus
Pieniltä yrityksiltä ei yleensä vaadita tilintarkastusta. Tilintarkastusta tarvitaan vain silloin, kun vuotuinen liikevaihto ylittää 7 000 000 Norjan kruunua, tase on yli 27 000 000 miljoonaa Norjan kruunua ja keskimääräinen henkilöstömäärä on vähintään 10. Tämä tarkoittaa, ettei tilintarkastusta yleensä tarvita.

Työntekijät
Norjassa ei ole yleistä vähimmäispalkkaa joitakin toimialoja lukuun ottamatta. Lisää tietoa näistä toimialoista löytyy täältä.

Uudet työsopimuksia koskevat säännökset tulivat voimaan 1. heinäkuuta 2024. Uusissa säännöksissä on tarkennettu työntekijöiden oikeuksia ja velvollisuuksia. Työsopimus on aina laadittava kirjallisena. Työntekijöiden on hankittava verokortti, josta ilmenee työntekijän yksilöllinen tuloveroprosentti, joka on pidätettävä palkasta ennen sen maksamista. Palkasta tehdään 50 %:n ennakonpidätys, jos työntekijällä ei ole verokorttia.

Yhtiön rekisteröinnistä perittävät maksut
Osakeyhtiön rekisteröinnistä on maksettava 6 940 Norjan kruunun suuruinen maksu (vastaavasti 5 784 kruunua, jos rekisteröinti tehdään sähköisesti). Verkossa rekisteröiminen on mahdollista silloin, jos hallituksen jäsenillä on norjalainen henkilötunnus. Toiminimen rekisteröinnistä veloitetaan 3 205 Norjan kruunua, jos rekisteröinti tehdään käsin ja 2 656 Norjan kruunua, jos rekisteröinti tehdään kokonaan sähköisesti. Leinonen veloittaa yhtiön rekisteröimisestä kiinteän 12 000 Norjan kruunun (+25 % alv) maksun.

TYÖSUHDE

Työelämää sääntelee Norjan työympäristölaki. Laissa säädetään työympäristöstä, työtunneista ja kaikesta muusta työnantajan ja työntekijän välisiin suhteisiin liittyvästä. Työympäristölain tarkoituksena on varmistaa turvalliset työskentelyolosuhteet ja yhdenvertainen kohtelu työelämässä.

Ulkomaiset työntekijät ovat verovelvollisia Norjassa silloin, kun he viipyvät maassa yli 183 päivää 12 kuukauden aikana. Työnantaja huolehtii yleensä työntekijöiden rekisteröinnistä verovelvollisiksi Norjassa sekä myös henkilötunnuksen hankkimisesta. Toiminimellä työskentelevien on rekisteröidyttävä omatoimisesti ja hankittava myös norjalainen henkilötunnus. Norjassa tulovero pidätetään työntekijän bruttopalkasta.

Työntekijä tai työnantaja voi irtisanoa työsuhteen koeaikana noudattamalla kahden viikon irtisanomisaikaa. Koeajan jälkeen työnantajan on huomattavasti vaikeampaa irtisanoa työsuhdetta.

PALKANLASKENTA

Palkanmaksu
Ellei toisin ole sovittu, palkat maksetaan yleensä kerran kuukaudessa. Maksupäivä määritetään työsopimuksessa. Palkkojen maksamisen yhteydessä työnantajan on annettava työntekijälle palkkalaskelma, josta ilmenee bruttopalkka, tehdyt ennakonpidätykset ja muut vähennykset sekä mahdolliset edut (puhelin, internet jne.). Jos näitä tietoja ei saada, ne tulee pyytää erikseen työnantajalta.

Vuosiloma
Kaikilla työntekijöillä on oikeus vähintään 25 arkipäivän vuosilomaan joka vuosi. Myös lauantai on arkipäivä. Sunnuntai ei ole arkipäivä. Yleensä viikko koostuu kuudesta arkipäivästä. Työntekijällä on siis oikeus neljä viikon ja yhden päivän vuosilomaan jokaisena kalenterivuonna. Lomapalkka on tällöin 10,2 % edeltävän vuoden tulosta.

Vuoden 2000/2001 sovitteluratkaisu oikeutti useat työntekijät viidenteen vuosilomaviikkoon. Ylimääräinen vuosiloma tarkoittaa myös, että lomapalkka on 10,2 %:n sijaan 12 %.

Vuosilomavuoden aikana 60 vuotta täyttävillä työntekijöillä on oikeus yhteen lisälomaviikkoon, ja heidän lomapalkkansa on 12,5 % tai 14,3 %. Työntekijä voi itse päättää, milloin ylimääräinen lomaviikko pidetään, mutta tästä on ilmoitettava työnantajalle vähintään kaksi viikkoa etukäteen.

Lomapalkka
Kuten yllä jo mainittiin, lomapalkka ansaitaan vuosilomaa edeltävänä vuonna, jota sanotaan ansaintakaudeksi. Jos työntekijä ei ole työskennellyt täyttä vuotta edellisenä vuonna, hänellä on oikeus pitää vuosilomansa siitä huolimatta. Silloin työntekijällä ei kuitenkaan ole oikeutta lomapalkkaan.

Laskelma ei sisällä kaikkia maksuja. Lomapalkan laskentaan ei sisällytetä esimerkiksi työmatkoihin tai majoitukseen liittyen maksettuja korvauksia eikä myöskään ansaintajakson aikana maksettua lomapalkkaa tai osuutta netto-osingoista. Bonukset ja provisiopalkka huomioidaan silloin, kun nämä korvaukset perustuvat henkilökohtaiseen työpanokseen.

Palkkaverotus
Jokaisella työntekijällä Norjassa on oma yksilöllinen veroprosenttinsa tai verokorttinsa, jonka perusteella ennakonpidätys lasketaan. Tuloveroprosentti tai verokortin mukainen veromäärä riippuu palkkatasosta. Norjassa on progressiivinen verotus. Jos tulot ovat pienet, myös veroprosentti on alhaisempi, ja toisaalta taas suuremmista tuloista maksetaan enemmän veroa.

Työnantajan on pidätettävä tulovero bruttopalkasta ja maksettava jäljelle jäänyt nettopalkka työntekijälle. Jokaisesta palkasta suoritettava ennakonpidätys siirretään erityiselle verotilille, josta se tilitetään verottajalle kaksi kertaa kuukaudessa.

Palkkaan sisältyy myös työntekijän maksama sosiaaliturvamaksu 14,1 % (syrjäseudulla prosenttiosuus voi olla alhaisempi). Jokaisen työnantajan on tilitettävä nämä ennakonpidätykset verottajalle kaksi kertaa kuukaudessa, jos yrityksellä on palkkalaskenta.

Pakollinen työeläkemaksu on myös lisättävä jokaisen työntekijän palkkaan. Vähimmäismäärä on 2 % työntekijän palkasta.

A-ILMOITUS

A-ilmoitus on työnantajan kuukausittain tekemä ilmoitus Norjan tilasto- ja verohallinnolle (NAV) työntekijöiden palkoista, työolosuhteista ja suoritetuista ennakonpidätyksistä sekä myös työnantajan maksamista sosiaaliturvamaksuista ja rahoitusverosta.

Jokainen, jolla on työntekijöitä, tai joka maksaa palkkaa tai muita etuja, on esitettävä tämä ilmoitus. On tärkeää muistaa, että vaikka työntekijälle ei makseta palkkaa joltakin ajanjaksolta, työnantajan on siitä huolimatta tehtävä A-ilmoitus. Tällöin kyseessä on ns. “nollailmoitus”.

A-ilmoitus sisältää tiedot palkoista ja eduista sekä myös kaikista senhetkisistä työolosuhteista

A-ilmoitus on tehtävä palkanmaksua seuraavan kuukauden 5. päivään mennessä.

ULKOMAISET TYÖNTEKIJÄT

Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen jäsenvaltioiden kansalaisilla on oikeus työskennellä Norjassa. Ruotsista, Tanskasta, Islannista tai Suomesta saapuvien työntekijöiden ei myöskään tarvitse rekisteröityä. Muista EU- ja ETA-maista saapuvien on rekisteröidyttävä paikallisella poliisilaitoksella ensimmäisen kolmen kuukauden aikana Norjaan saapumisen jälkeen. Lisää tietoa löytyy täältä.

Yleisesti ottaen ulkomaisten työntekijöiden, jotka asuvat tai työskentelevät Norjassa, on maksettava veronsa ja sosiaaliturvamaksunsa Norjaan. Tämä oikeuttaa henkilön tiettyihin Norjan sosiaalietuuksiin, kuten työttömyyskorvaukseen, perusterveydenhuoltoon Norjassa, äitiyspäivärahaan ja lapsilisään sekä eläkkeeseen.

Huomaathan, että jos ulkomaalainen työskentelee Norjassa yli 183 päivää 365 päivän aikana tai 270 päivää kolmen vuoden aikana, hän on verovelvollinen Norjassa ensimmäisestä Norjassa työskentelemästään päivästä alkaen.

Uusimmat julkaisut

marraskuu 11, 2024

PALKKOJEN SIVUKULUT JA LASKENTA NORJASSA

Norjan palkkaverotus voi vaikuttaa merkittävästi työntekijälle maksettavaan nettopalkkaan. Palkasta maksettavien verojen laskenta perustuu useisiin eri tekijöihin, kuten työntekijän palkkaan, etuihin sekä muihin sivukuluihin. Näiden laskentaperiaatteiden…

Jatka lukemista
marraskuu 11, 2024

Leinonen Norwayn taloushallinnon osaamisen hyödyntäminen Norjan rakennussektorilla

Norjan rakennussektori on olennainen osa maan taloutta, ja Norjassa on useita suuria rakennusyhtiöitä, jotka toteuttavat laaja-alaista taloushallinnon osaamista edellyttäviä monitahoisia hankkeita. Leinonen Norwayn tiimillä on…

Jatka lukemista
marraskuu 11, 2024

Uudet säännökset Norjassa – mikä muuttuu 2024?

Norjassa useat säännökset muuttuvat vuoden vaihtuessa. Esittelemme seuraavassa tärkeimmät muutokset ja niiden vaikutukset Norjan talouteen. Työnantajan maksamien sosiaaliturvamaksujen päivitys 1. tammikuuta 2023 Norjassa otettiin käyttöön…

Jatka lukemista