Yritystoiminta Puolassa

YRITYKSEN PERUSTAMINEN

Ennen yritystoiminnan aloittamista Puolassa on tärkeää valita yhtiömuoto. Yhtiömuoto vaikuttaa yrityksen kaikkeen toimintaan, kuten veroraportointiin ja tullitoimenpiteisiin. Useimmat yhtiöt valitsevat yhtiömuodoksi osakeyhtiön (Spólka z o.o).

VEROTUS

Yritykset Puolassa maksavat 19% tuloveroa. Monet yritykset suosivat erityistalousalueita, joilla yritykset voivat saada verohelpotuksia.

Henkilökohtainen tulovero Puolassa on 18%, mutta korkeammissa tuloryhmissä veroprosentti kasvaa 32%iin.

TYÖSUHDE

Puolan työlainsäädäntö sääntelee työsuhteen ehtoja, joita sekä työnantajan että työntekijän tulee noudattaa. Työlainsäädäntö suojelee työntekijöitä eivätkä työsopimuksen ehdot voi olla työntekijälle huonompia kuin työlainsäädännössä säädetyt minimit. 

Ulkomaalaiset työntekijät ovat verovelvollisia Puolassa ainoastaan jos he oleskelevat maassa vähintään 183 päivää kalenterivuoden aikana. Palkat ja hinnat Varsovassa ovat korkeammat kuin muualla maassa. Minimipalkka kuukaudessa Puolassa vuonna 2019 on PLN 2220.

Puolassa on kolme tapaa purkaa työsopimus: molemminpuolinen suostumus, irtisanomisajallinen purkaminen sekä purkaminen ilman irtisanomisaikaa. Työsuhteen purkamiseen tarvitaan erittäin hyvä syy ellei työntekijä ole koeajalla.

lähetetyt työntekijät

Puolan suosio ulkomaisten työntekijöiden keskuudessa kasvaa jatkuvasti. EU:n jäsenmaana Puolan työmarkkinat ovat avoimet EU-maiden kansalaisille. Useat ulkomaiset työntekijät Puolassa ovat täysin puolalaisen sosiaalisen järjestelmän piirissä, mutta muut vaihtoehdot ovat myös mahdollisia riippuen työntekijän kotimaasta.

Jos ulkomainen työntekijä pystyy todistamaan, että kuuluu jonkun muun EU-maan sosiaaliturvajärjestelmään voidaan tietyt sosiaaliturvamaksut (ZUS) välttää.

Latest articles

2

Apr

International Payroll - Successfully operating globally with minimal...

7

May

Leinonen palvelee nyt myös Minskissä Valko-Venäjällä

29

Mar

Parasta Puolasta

Take contact

Email again:
Services