LIIKETOIMINTA PUOLASSA

YHTIÖN PERUSTAMINEN

Markkinoille pääsyn helpottamiseksi ja luottamuksen herättämiseksi Puolassa on suositeltavaa perustaa yhtiö. On tärkeää miettiä tarkoin, minkä tyyppinen yhtiö perustetaan.
Yleisin Puolassa toimivien ulkomaalaisten käyttämä yhtiömuoto on osakeyhtiö (Sp. z o.o.). On olemassa myös joitakin muita yhtiömuotoja, mutta niitä käytetään harvoin.

Yhtiön perustaminen Puolaan onnistuu helpoimmin paikallisten juristien avulla.

VEROTUS

Puolassa yhtiöt maksavat tavallisesti 19 prosenttia yhteisöveroa verotettavasta tuloksestaan.

9 prosentin alennettua yhteisöverokantaa sovelletaan:

  • pieniin yhtiöihin, joiden verotettava tulos on enintään 2 miljoonaa euroa arvonlisävero mukaan luettuna,
  • uusiin yhtiöihin niiden toiminnan ensimmäisenä verovuonna,
  • toimintaansa jatkaviin yhtiöihin, jos edellisen verovuoden verotettava tulos arvonlisävero mukaan luettuna ei ylittänyt 2 miljoonaa euroa.

Puolan normaali arvonlisäverokanta on 23 prosenttia ja alennettu 8 prosenttia.

Keskipalkka Puolassa: 8161 PLN brutto
Minimipalkka Puolassa: 4666 PLN/kk brutto tai 30,50 PLN/tunti brutto

Henkilökohtainen progressiivinen ansiotulovero Puolassa on 17 prosenttia, 32 prosenttia 85 528 PLN ylittävästä osasta.

Puolan sosiaaliturvajärjestelmässä on kolme pääluokkaa, joihin maksut suoritetaan ja joiden yhteenlaskettu työnantajan osuus on noin 20,48 prosenttia ja työntekijän osuus noin 13,71 prosenttia.

  • Sosiaalivakuutuslaitos ZUS
  • Pakolliset eläkerahastot (OFE)
  • Vapaaehtoiset eläkerahastot

Erityistalousalueita käytetään laajalti, ja yhtiöt voivat saada erilaisia veroetuja investoidessaan tietyille alueille. Lisätietoa näistä eduista saat paikallisilta veroasiantuntijoilta.

TYÖSUHTEET

Työsuhteita säännellään Puolassa työlailla, jota sovelletaan tasapuolisesti ja jota sekä työnantajan että työntekijän on noudatettava. Työsopimukset eivät voi olla työntekijän kannalta epäedullisempia kuin työlaki säätää.

Ulkomaalaiset ovat velvollisia maksamaan Puolaan veroja ja sosiaalimaksuja, jos he oleskelevat maassa vähintään 183 päivää kalenterivuoden aikana. Sekä palkat että hinnat ovat Varsovassa ja muissa suurissa kaupungeissa korkeammat kuin muualla maassa. Vuonna 2021 minimikuukausipalkka oli 2800 PLN.

Puolassa on kolme tapaa irtisanoa työsopimus: irtisanominen yhteisymmärryksessä, irtisanominen irtisanomisajalla ja irtisanominen ilman irtisanomisaikaa. Työsuhteen lopettamiselle on oltava pätevä syy, ellei työntekijä ole vielä koeajalla.

ULKOSUOMALAISET

Puola on kasvavassa suosiossa ulkosuomalaisten keskuudessa. EU:n jäsenenä Puolan työmarkkinat ovat avoimet kaikille EU:n kansalaisille. Monet Puolassa työskentelevät ulkomaalaiset kuuluvat täysin Puolan sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, mutta myös muut ratkaisut ovat mahdollisia – alkuperämaasta riippuen.

Jos ulkomaalainen pystyy todistamaan, että hän kuuluu jonkin toisen EU-maan sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, hän voi välttyä tiettyjen sosiaalikulujen (ZUS) maksamiselta. Paikallisten asiantuntijoiden avulla hoidat kaikki palkkahallinnon tarpeesi tehokkaasti ja oikein.

Recent Posts

maaliskuu 29, 2017

Parasta Puolasta

Leinonen järjestää yhteistyössä Finpron kanssa aamiaseminaarin Team Finland talossa Ruoholahdessa. Mukana menossa on myös kolme muuta asiantuntijaorganisaatiota sekä Suomesta että Puolasta. Tapahtuma järjestetään 17.05 klo.…

Continue reading
syyskuu 27, 2016

Leinonen asiantuntijana liiketoiminnasta Puolassa kertovassa teoksessa.

Anitta Koskio on koostanut Puolan suomalaisyhtiöistä kertovan teoksen TERVE Poland! Kirjan tarkoituksena on koota yhteen Puolassa toimivien suomalaisyhtiöiden johtajien omia tarinoita ja kokemuksia – ja…

Continue reading
maaliskuu 17, 2016

Määräaikaisia työsopimuksia koskeva lainsäädäntö uudistuu

Uuden lainsäädännön mukaan saman työnantajan palveluksessa määräaikaisten työsopimusten yhteiskesto ei voi ylittää 33 kuukautta. Työsopimus tulkitaan toistaiseksi voimassaolevaksi, mikäli tämä 33:n kuukauden yhteiskesto ylitetään. Määräaikaisia…

Continue reading