5 svarīgi aspekti, kas jāņem vērā, uzņēmumam sākot strādāt starptautiskā vidē

Vairāk nekā 25 gadu laikā mēs esam ieguvuši simtiem klientu, kuri vēlas paplašināt savu biznesu starptautiskā vidē. Tas, ka jūsu uzņēmums ir veiksmīgs vai, iespējams, pats labākais jūsu tirgū, ir viena lieta, bet darbs starptautiskajā vidē uzņēmumu īpašniekiem izgaismo citus aspektus, kas jāizvērtē, tostarp tirgus tendences un analīze, politiskie un ekonomiskie faktori, uzņēmuma struktūra, juridiskās barjeras, konkurenti, darbinieku pieņemšana darbā utt.

Tā kā šobrīd Leinonen Grupai ir 14 biroji 12 valstīs, un uzņēmumam ir uzticams starptautisks grāmatvežu, juristu, algas konsultantu un citu speciālistu tīkls, mēs varam palīdzēt citiem, kuri atrodas līdzīgā situācijā un vēlas pārvietot savu biznesu uz ārvalstīm.

Tāpēc tālāk esam izklāstījuši piecus būtiskus aspektus, kas jāņem vērā, pirms sākat strādāt starptautiskā vidē, un kas jāņem vērā, izvērtējot uzņēmuma ieguvumus un riskus brīdī, kad uzņēmums ienāk jaunā tirgū.

1. Tirgus analīze un spēcīgs uzņēmējdarbības modelis

Lai arī mērķa valsts vai reģiona tirgus analīze šķiet pašsaprotama, daudzi uzņēmumi aizmirst par tās nozīmi vai neveic šo analīzi pietiekami rūpīgi. Diezgan bieži mēs redzam, ka uzņēmumi, kuri vēla paplašināties un sāk ar kaimiņvalstīm, uzskata, ka viņi pietiekami labi pārzina vietējo tirgu, neveicot detalizētu izpēti. Taču, detalizēti iedziļinoties kultūras atšķirībās, patērētāju uzvedībā, tirgus tendencēs, valodas barjerā, konkurencē, nodokļos, juridiskajos aspektos un nodarbinātības noteikumos, jūs būsiet pārsteigti, cik atšķirīgi var būt mūsu kaimiņi.

Ņemot vērā mūsu pieredzi, mēs iesakām rūpīgi veikt šo mājasdarbu. Sagatavojiet tirgus analīzi un spēcīgu uzņēmējdarbības modeli, pirms sākat darboties starptautiskā vidē — jo labāk sagatavosieties, jo lielākas iespējas gūt panākumus. Bez rūpīga biznesa plāna jūsu uzņēmums var zaudēt simtiem tūkstošus eiro acumirklī un sabojāt savu zīmolu.

2. Uzņēmuma dibināšana

Dibinot uzņēmumu ārvalstīs, būtiski, ka uzņēmuma forma un reģistrācija atbilst vietējiem tiesību aktiem. Dibinātāju skaits, kapitāla prasības, atbildības sadalījums un lēmumu pieņemšana, finansēšana un nodokļi ir tikai daži no faktoriem, kas ietekmē izvēli par to, kādu juridisko personu izvēlēties. Tāpēc pārliecinieties, ka izvēlētā uzņēmuma forma ir jums finansiāli visizdevīgākā.

Tā kā katrs tirgus ir atšķirīgs, mēs iesakām konsultēties ar vietējām iestādēm vai pakalpojumu sniedzējiem, pirms pieņemat lēmumu par uzņēmuma struktūru, jo reģistrācijas procesi katrā tirgū atšķiras, ņemot vērā nepieciešamo laiku un resursus.

Ja plānojat sākt darbu Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Bulgārijā, Somijā, Ungārijā, Polijā, Krievijā, Zviedrijā vai Ukrainā, jūs vienmēr varat sazināties ar Leinonen birojiem un izmantot mūsu zināšanas un pieredzi vietējos tirgos.

3. Izpratne par vietējiem tiesību aktiem

Dažādos tirgos ir dažādi noteikumi par nodokļiem un vietējiem likumiem. Starptautisku uzņēmumu nodokļu politika bieži mainās un to ir sarežģīti saprast.

Tā kā tiesību akti ietekmē visu, sākot no uzņēmuma dibināšanas, beidzot ar darbinieku pieņemšanu darbā, ieteicams pēc iespējas samazināt riskus un izpētīt specifiskus noteikumus savlaicīgi.

Rūpīgi izvērtējiet arī to, kā jūsu valstī tiek administrēti ienākumi, kas gūti ārvalstīs, jo tas var būtiski ietekmēt peļņu. Jo agrāk procesa laikā ņemsiet vērā noteikumus, jo labāk jūsu uzņēmumam, jo tie var būtiski ietekmēt jūsu izvēli attiecībā uz to, kā jūs ienāksiet tirgū.

4. Darbinieku pieņemšana darbā starptautiskā vidē

Vai plānojat atvērt vietējo biroju vai izmantot attālinātā darba iespējas dažādos tirgos? Vai piesaistīsiet jūsu mītnes valsts darbiniekus vai meklēsiet vietējos talantus? Neatkarīgi no tā, kādus lēmumus jūs pieņemat, ņemiet vērā vietējos noteikumus, kas regulē nodarbinātību, un jūsu plāniem attiecībā uz cilvēkresursiem jāatbilst vietējām prasībām.

Daudzos tirgos tiesību akti, kas regulē nodarbinātību, sniedz vispārīgu ieskatu par nodarbinātības noteikumiem un nosacījumiem, taču darba devēju un darbinieku asociācijas slēdz koplīgumus, kas ir specifiskāki nekā tiesību akti. Atsevišķi no šiem koplīgumiem ir vispārsaistoši. Tas nozīmē, ka pat nesaistītiem darba devējiem, kuri nepieder darba devēju organizācijai, jāpiemēro sektora koplīguma noteikumi un nosacījumi. Ja darba līguma noteikumi neatbilst vispārsaistošajam koplīgumam, tie nav spēkā esoši. Piemēram, Somijā ir vairāk nekā 100 saistošu koplīgumu, kas jāņem vērā!

Nauda ir sensitīvs jautājums, un pret darbinieku atalgojuma pārvaldību vienmēr jāattiecas ar vislielāko rūpību, pārliecību un precizitāti. Ja algu aprēķināšanai un izmaksai izmantojat pakalpojumu sniedzēji, kā to dara daudzi uzņēmumi, pārliecinieties, ka šie pakalpojumu sniedzēji nodrošina atbilstību attiecīgās valsts tiesību aktiem un — būtiskākais — komunicē vietējā valodā.

5. Iekšējie vai ārpakalpojumi

Daudziem uzņēmumiem grāmatvedības un algu aprēķināšanas funkciju nodošana ārpakalpojumā palīdz vienkāršot uzņēmuma darbību, vienlaikus izmantojot finanšu un juridisko speciālistu priekšrocības, optimizējot izmaksas un palielinot efektivitāti.

Covid-19 radītā krīze ir radījusi sarežģītu un izaicinājumu pilnu biznesa vidi, un arvien vairāk uzņēmumu izvērtē ārpakalpojumu iespēju, lai ietaupītu izmaksas un koncentrētos uz pamatdarbību. Taču ir arī citi iemesli, kāpēc uzņēmumi ārpakalpojumā nodod tādas funkcijas kā grāmatvedību. Iespējams, tā ir ieinteresētās puses/investora prasība, lai šīs funkcijas nodrošinātu neatkarīga persona, jo tiek meklēta iespēja ietaupīt izmaksas vai mērķis ir iegūt vislabākās pieejamās vietējās zināšanas.

Apkopojot minēto, jūsu uzņēmuma paplašināšana starptautiskā līmenī var būt sarežģīta, un šie ir tikai pieci faktori, ko mēs bieži ievērojam un kam netiek pievērsta pietiekama uzmanība, taču ir vēl vairāki citi, kas jāizvērtē. Ir svarīgi izpildīt mājasdarbu, sagatavot stratēģisku biznesa modeli un, ja jums trūkst zināšanu par vietējo biznesa vidi, izmantojiet uzticama starptautiskā partnera iespējas, kas var jums sniegt zināšanas par vietējo tirgu, kas jums nepieciešamas.

Lai uzzinātu vairāk par Leinonen Grupas pakalpojumiem un to, kā mēs varam palīdzēt jūsu uzņēmumam sākt strādāt ārvalstīs, lūdzu, apmeklējiet mūsu tīmekļa vietni, lai uzzinātu vairāk un iegūtu kontaktinformāciju.

Nesen publicētie raksti

februārī 8, 2024

Kā pareizi definēt darba algu līgumā? 

Darba līgums slēdzams rakstveidā pirms darba uzsākšanas.  Darba līgumā jāuzrāda darba samaksas apmēru un izmaksas laiku. Informāciju par darba samaksu var aizstāt ar norādi uz…

Turpināt lasīt
decembrī 12, 2023 -

Darba plūsma un procesu optimizācija

Grāmatvedība strauji attīstās kopā ar tehnoloģiju izaugsmi. Uzņēmumi, kas joprojām lieto vecās sistēmas un manuālas metodes, piemēram, papīra rēķinus vai tabulas datu apstrādei, riskē atpalikt…

Turpināt lasīt
novembrī 22, 2023

Finanšu pārskati ārvalstu filiālēm un pārstāvniecībām Latvijā: Prasības un termiņi.

”Grāmatvedības likums” attiecas arī uz ārvalstu komersantu filiālēm un nerezidentu (ārvalstu komersantu) pastāvīgajām pārstāvniecībām Latvijā, un šī likuma 18.pantā teikts, ka par katru pārskata gadu sagatavo gada pārskatu,…

Turpināt lasīt