Dalyvavimas PVM sukčiavime to nežinant – kaip to išvengti?

Leinonen mokesčių komanda nori pasidalinti įžvalgomis, į ką įmonėms reikėtų atkreipti dėmesį, norint išvengti dalyvavimo PVM sukčiavime.

1.     Rekomenduojame visada prieš pradedant verslo sandorius bei po to periodiškai patikrinti, ar verslo partnerio PVM kodas yra galiojantis.

·       Lietuvos PVM mokėtojus galite patikrinti paspaudę čia

·       ES PVM mokėtojus paspaudę čia

Patikrinus partnerį, gautus rezultatus rekomenduojame išsaugoti, jog prireikus būtų galima įrodyti, jog tikrinote verslo partnerio PVM kodą.

2.     Rinkti bei saugoti dokumentaciją, susijusią su atliekamais sandoriais. Tai gali būti papildomi dokumentai dėl prekių įsigijimo, transporto ir kiti įvairūs dokumentai. Jeigu jūsų partneris šių dokumentų nenori / negali pateikti, tai gali būti vertinama kaip rizikos faktorius, jog partneris gali elgtis nesąžiningai, tokiu atveju rekomenduojame imtis kitų priemonių siekiant surinkti kuo daugiau informacijos apie partnerį, pavyzdžiui naudotis viešai prieinama informacija, taip pat specializuotomis įmonėmis, kurios gali įvertinti verslo partnerio kredito istoriją ir t.t.

3.     Stebėti sandorio eigą, ar nekyla kokių įtarimų dėl partnerio abejotinų veiksmų. Rekomenduojame kontaktuoti su partneriu dėl jums neaiškių klausimų, o įvairius susirašinėjimus ar pokalbius išsaugoti. Tai taip pat galėtų būti laikoma įrodymu, jog jūs domitės savo partneriais bei sandorių faktinėmis aplinkybėmis, t.y. veikiate rūpestingai ir atsakingai.

Vertinant teismų sprendimus, teisė į PVM atskaitą gali būti atimta, kai:

–       Išrašytuose dokumentuose atvaizduotos operacijos realiai neįvyksta, išrašyti apskaitos dokumentai nepatvirtina tikrojo ūkinių operacijų turinio. (Lietuvos Vyriausiojo Administracinio Teismo (LVAT) bylos: A-356-575/2019, eA-642-442/2019)

–       Mokesčių mokėtojas, vykdydamas ūkines operacijas buvo nesąžiningas ir tapo dalyviu sukčiavime PVM srityje, nes žinojo arba turėjo galimybę žinoti apie verslo partnerių vykdomą PVM sukčiavimą. (LVAT byla: A-103-438/2019)

Teismų praktikoje formuojama pozicija, jog svarbu domėtis savo verslo partneriais bei rinkti ir saugoti tai patvirtinančią informaciją.

Norime atkreipti dėmesį, jog nors įstatymai tiesiogiai nenustato pareigos kontroliuoti verslo partnerio veiklą, tačiau pareiga domėtis verslo partnerių veikla kyla iš pačios mokesčių mokėjimo prievolės teisingai mokėti mokesčius.

Primename, jog Leinonen mokesčių komanda gali suteikti visapusiškas bei išsamias mokestines konsultacijas, peržiūrėti įvairius jūsų pateiktus dokumentus ir pateikti komentarus apie galimas rizikas.

Informacija aukščiau paruošta Leinonen mokesčių komandos.

Naujausi įrašai

kovo 22, 2024

Dažniausiai pasitaikančios PVM klaidos ir kaip jų išvengti

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) – tai mokestis, taikomas prekėms ir paslaugoms visose ES šalyse. Visos ES šalys šio mokesčio tarifus nustato savarankiškai, tačiau PVM Direktyvoje…

Skaityti toliau
kovo 5, 2024

Juridinio asmens likvidavimas ar veiklos stabdymas? Kurį variantą pasirinkti.

Nuolat besikeičiančiame verslo pasaulyje kartais tenka spręsti ne tik įmonės verslo plėtros klausimus, tačiau ir svarstyti apie veiklos stabdymą arba likvidavimą. Tuomet dažnai kyla klausimas,…

Skaityti toliau
sausio 19, 2024

Ar bendrovė gali turėti daugiau nei vieną direktorių?

Per praėjusius metus Lietuvoje buvo įsteigta virš 4 000 uždarųjų akcinių bendrovių. Ši juridinio asmens teisinė forma (kartu su mažosiomis bendrijomis) išlieka viena populiariausių Lietuvoje…

Skaityti toliau