Ārzemnieka eID karte

Ar katru dienu mūsu dzīve kļūst arvien digitalizētāka, un nereti ārvalstnieki nevar izmantot Latvijas e-pakalpojumus un elektroniski parakstīt dokumentus bez Latvijā izsniegtas eID kartes, kurā ir apliecināts e-paraksts ar derīgs laika zīmogs. Situācija tika atrisināta, ieviešot “Ārzemnieka eID karti”.

Kas ir Ārzemnieka eID karte?

Ārzemnieka eID karte ir personu apliecinošs dokuments, kas apliecina tā turētāja identitāti, saņemot pakalpojumus digitālajā vidē, kā arī klātienē (piemēram, bankās, pie notāriem, valsts iestādēs u.c.). Ārzemnieka eID karti var saņemt Latvijas nerezidenti, kam ir saikne ar Latviju (piemēram, komerciāla saikne vai nekustamais īpašums).

Kam domāta Ārzemnieka eID karte?

Ārzemnieka eID karte galvenokārt paredzēta šādiem mērķiem:

  • Lai saņemtu valsts un pašvaldību e-pakalpojumus;
  • Lai apliecinātu personas e-identitāti;
  • Lai elektroniski parakstītu dokumentus*;
  • Lai saņemtu un izmantotu e-adresi saziņai ar valsts un pašvaldību iestādēm;
  • Lai apliecinātu personas identitāti klātienē iestādēs un uzņēmumos.
  • Lai ar e-parakstu parakstītu dokumentus Latvijas iestādēm tā vietā, lai iesniegtu notariāli apliecinātus dokumentus. Ar Ārzemnieka eID karti var elektroniski parakstīt dokumentus šādos formātos:

o EDoc ir vienots elektroniski parakstīto dokumentu formāts Latvijā. Jūs varat parakstīt   jebkuru dokumentu eDoc formātā, piemēram, Word, Excel vai grafiskos failus. Izvēlieties šo   formātu, ja dokuments ir adresēts partnerim vai organizācijai Latvijā.

o ASiC-E ir vienots elektroniski parakstīto dokumentu formāts Eiropas Savienībā. ASiCe   formātā varat arī parakstīt jebkura veida dokumentus. Izvēlieties šo formātu, ja dokuments ir   adresēts partnerim vai organizācijai Eiropas Savienībā.

o PDF ir atzīts dokumentu formāts lielākajā daļā valstu gan Latvijā, gan Eiropā un citur   pasaulē. Turklāt PDF formātā var parakstīt tikai PDF dokumentus, proti, dokumentus citā

formātā nevar parakstīt. Iesakām izmantot šo formātu, elektroniski parakstot dokumentus ar   valstīm, kas nav ES dalībvalstis.

Kā iegūt Ārzemnieka eID karti?

Ārzemnieka eID karti var saņemt divos veidos:

1.     Ārzemnieka eID karti var saņemt Latvijas Republikas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Persona ierodas klātienē PMLP, lai pieteiktos reģistrācijai Fizisko personu reģistrā un saņemtu Latvijas Republikas personas kodu un iesniegtu biometriskos datus (foto un pirkstu nospiedumus). Pakalpojumu var saņemt rindas kārtībā vai pēc iepriekšēja pieraksta. Vizītes laikā būs jāuzrāda mītnes valsts izdots personu apliecinošs dokuments. Ārzemnieka eID karte tiek izgatavota 2 darba dienu laikā uz 5 gadiem, valsts nodeva par Ārzemnieka eID kartes izgatavošanu ir 80 eiro.

2.     Ārzemnieka eID var saņemt arī atsevišķās Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, kas atrodas ārpus Šengenas zonas, piemēram, AAE, ASV, Kanādā, Īrijā.

Pilnu pārstāvniecību sarakstu skatīt šeit:

  https://www.pmlp.gov.lv//article/where-outside-latvia-can-foreigners-eid-card-be-issued

Lai iegūtu Ārzemnieka eID ārpus Latvijas, personai pēc iepriekšēja pieraksta jādodas uz diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību, kur tā iesniedz pieteikumu par reģistrāciju Fizisko personu reģistrā, lai saņemtu Latvijas Republikas personas kodu. Pēc personas koda saņemšanas persona pēc iepriekšēja pieraksta atkārtoti dodas uz diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību, lai iesniegtu biometriskos datus. Ārvalstnieki var lūgt nosūtīt eID karti pa pastu tās turētājam.

Tā kā diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības pašas nereģistrē un neizsniedz eID karti, tās nosūta dokumentus LR Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei; Ārzemnieka eID kartes izgatavošana var ilgt līdz 2–3 mēnešiem.

Izklausās sarežģīti? Leinonen Latvia speciālisti var Jums palīdzēt iziet cauri šim procesam, sagatavojot pieteikuma vēstuli par Ārzemnieka eID kartes izsniegšanu un piesakot nepieciešamās vizītes iestādēs!

Nesen publicētie raksti

februārī 8, 2024

Kā pareizi definēt darba algu līgumā? 

Darba līgums slēdzams rakstveidā pirms darba uzsākšanas.  Darba līgumā jāuzrāda darba samaksas apmēru un izmaksas laiku. Informāciju par darba samaksu var aizstāt ar norādi uz…

Turpināt lasīt
decembrī 12, 2023 -

Darba plūsma un procesu optimizācija

Grāmatvedība strauji attīstās kopā ar tehnoloģiju izaugsmi. Uzņēmumi, kas joprojām lieto vecās sistēmas un manuālas metodes, piemēram, papīra rēķinus vai tabulas datu apstrādei, riskē atpalikt…

Turpināt lasīt
novembrī 22, 2023

Finanšu pārskati ārvalstu filiālēm un pārstāvniecībām Latvijā: Prasības un termiņi.

”Grāmatvedības likums” attiecas arī uz ārvalstu komersantu filiālēm un nerezidentu (ārvalstu komersantu) pastāvīgajām pārstāvniecībām Latvijā, un šī likuma 18.pantā teikts, ka par katru pārskata gadu sagatavo gada pārskatu,…

Turpināt lasīt