Jaunā PVN piemērošanas kārtība elektronikas preču piegādēm

Saskaņā ar grozījumiem PVN likumā sākot ar š.g. 1.aprīli stājas spēkā īpašais PVN piemērošanas režīms elektronikas preču piegādēm, tā sauktā PVN apgrieztā maksāšanas kārtība darījumiem ar mobilajiem telefoniem, planšetdatoriem, klēpjdatoriem un integrālās shēmas ierīcēm (tai skaitā mikroprocesoriem un centrālo procesoru blokiem).

Normatīvais regulējums Latvijā ir ieviests atbilstoši Padomes 2006.gada 28.novembra Direktīvā 2006/112/EK iekļautajai izvēles normai, kas ļauj dalībvalstīm līdz 2018.gada 31.decembrim ieviest apgriezto maksāšanas kārtību attiecīgajām precēm.

PVN apgrieztā maksāšanas kārtība nozīmē to, ka PVN budžetā par attiecīgo preču piegādēm maksā šo preču saņēmējs, ja preču piegādātājs un preču saņēmējs ir reģistrēti Latvijas PVN maksātāji.

Saskaņā ar papildināto PVN likumu, t.i. jauno 143.1pantu, lai piemērotu PVN apgriezto maksāšanas kārtību elektronikas preču piegādēm, samaksu par iegādātajām precēm jāveic, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus. Norēķinoties skaidrā naudā vai ar kredītiestādes maksājumu karti, kas nepieder preču saņēmējam, ar PVN apliekamai personai, vai norēķinoties ar dāvanu kartēm, ir jāpiemēro vispārējā PVN maksāšanas kārtībā.

Ja elektronikas preču pārdevējam nav iespējas pārliecināties, ka pircēja pārstāvja rīcībā esošā kredītiestādes maksājumu karte pieder reģistrētam PVN maksātājam, preču pārdevējs darījumam piemēro vispārīgo PVN maksāšanas kārtību vai arī izraksta avansa rēķinu ar īpašo PVN piemērošanas režīmu, par kuru maksājums ir jāveic ar kredītiestādes pārskaitījumu.

PVN deklarācijas un tās pielikumu aizpildīšanas kārtība par darījumiem, kam tiek piemērota PVN apgrieztā maksāšanas kārtība, paliek nemainīga. Tikai PVN deklarācijas pielikuma PVN 1 pārskata I daļa tiks papildināta ar norādāmo darījuma veida kodu “R4” par darījumiem ar elektronikas precēm.

Nesen publicētie raksti

februārī 8, 2024

Kā pareizi definēt darba algu līgumā? 

Darba līgums slēdzams rakstveidā pirms darba uzsākšanas.  Darba līgumā jāuzrāda darba samaksas apmēru un izmaksas laiku. Informāciju par darba samaksu var aizstāt ar norādi uz…

Turpināt lasīt
decembrī 12, 2023 -

Darba plūsma un procesu optimizācija

Grāmatvedība strauji attīstās kopā ar tehnoloģiju izaugsmi. Uzņēmumi, kas joprojām lieto vecās sistēmas un manuālas metodes, piemēram, papīra rēķinus vai tabulas datu apstrādei, riskē atpalikt…

Turpināt lasīt
novembrī 22, 2023

Finanšu pārskati ārvalstu filiālēm un pārstāvniecībām Latvijā: Prasības un termiņi.

”Grāmatvedības likums” attiecas arī uz ārvalstu komersantu filiālēm un nerezidentu (ārvalstu komersantu) pastāvīgajām pārstāvniecībām Latvijā, un šī likuma 18.pantā teikts, ka par katru pārskata gadu sagatavo gada pārskatu,…

Turpināt lasīt