Ny skattemelding i 2024: Overgang til en ny løsning

Skatteetaten ønsker å forenkle prosessen av innlevering av skattemelding og årsoppgjør og samtidig øke kvaliteten på innleveringene. Derfor blir det en helt ny skattemelding neste år. Det nye navnet blir «Skattemelding med næringsspesifikasjon». Næringsspesifikasjon erstatter det som tidligere var kalt «næringsoppgave». Det som er veldig viktig nå, er at innleveringen skal skje via et regnskaps – eller årsoppgjørssystem.

Dette blir nytt

2023-skattemeldigen blir altså helt ny. De gamle vedleggsskjemaene vil bli erstattet med «næringsspesifikasjon». Man får den samme oversikten over kjøp og salg gjennom året, men på en mer strukturert måte.

Mange gruer seg nok til å gjøre innlevering på en ny måte, men næringsspesifikasjonen kommer til å være en vesentlig forbedring sammenlignet med den forrige versjonen. I den nye næringsspesifikasjonen kommer vi til å ha flere temaområder – ting som hører naturlig sammen. Informasjonen skal også være forhåndsutfylt for å forenkle prosessen.

Fordeler og anbefalinger

Hovedmålet med den nye løsningen er å effektivisere prosessen og redusere antall feil. Man blir nødt til å bruke et regnskaps – eller et årsoppgjørsprogram og slipper på denne måten manuell levering via Altinn. Valideringsprosessen skal sørge for kontroll av menneskelige feil. Man vil spare en god del tid, og siden antall mulige feil blir redusert, vil man få riktig skatteberegning.

Det som blir viktig i 2024 er å beregne god tid til innleveringen. Det kan også være greit å starte forberedelsene tidlig. Det kan virke litt skummelt første gang man gjør det, men etter at man har gjort det en gang, vil man være trygg på å gjøre det mye fortere neste gang.

Forberedelser til 2024

Neste år vil altså de fleste av de som driver et selskap levere den nye skattemeldingen via et regnskaps- eller et årsoppgjørsprogram. Det er egentlig bare å akseptere at de gamle RF-skjemaene er blitt en historie. Personlig næringsdrivende med en omsetning under 50 000 kroner, vil fremdeles kunne opplyse om sum driftsinntekter og driftskostnader uten ytterlig spesifisering.

Bedrifter kan forvente at visse opplysninger for 2023 blir forhåndsutfylt. Dette gjelder underskudd til fremføring, verdipapirer, aksjer og andre finansprodukter og forsknings – utviklingsprodukter. Det er imidlertid viktig å huske at alt skal fremdeles kontrolleres.

Andre ting å huske på

Å forberede seg godt til ny skattemelding blir ekstra viktig i 2024. Man trenger tid til å sette seg inn i det nye løsningen og lære seg en ny funksjonalitet. Det kan også være lurt å delta på relevante kurs eller webinarer.

Tidlig testing av den nye løsningen kan også være til god hjelp. Man bør sjekke om man har all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig og kjøre valideringsprosess for å løse eventuelle feil. Det forventes også at feilmeldinger blir utbedret og valideringer vil kunne gi en mer brukervennlig opplevelse.

For deg som bedriftseier betyr den nye løsningen ganske enkelt at du må passe på at du har et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram tilgjengelig. For deg som ikke jobber med regnskap til daglig vil det nok være en krevende prosess å sette seg inn den nye løsningen, så vi anbefaler deg at du bruker en regnskapsfører. Vi i Leinonen Norway er her for å hjelpe deg med regnskapet ditt. Det er bare å ta kontakt, så avtaler vi et møte og blir enige om planen videre.

Hvis det er noe du lurer på, er den bare å ta kontakt med Leinonen Norway. Du finner vår kontaktinformasjon her.

Nylige innlegg

1 uke siden

Helligdager og lønn i Norge

For de som setter pris på sin fritid er 2024 virkelig et år man kan dra nytte av fridager vi har i Norge. I år…

Fortsett å lese
mars 26, 2024

Vanlige MVA-feil man gjør i Norge og hvordan kan man unngå dem

De fleste som bor i Norge har hørt ordet MVA og de som driver et selskap kjenner i hvert fall til MVA-rapportering. Men hva står…

Fortsett å lese
mars 12, 2024

Lønn og skatt for utenlandske arbeidstakere i Norge

Det dukker ofte opp en del spørsmål i forbindelse med lønn og skatt for utenlandske arbeidstakere. Er det noen forskjeller mellom dem og vanlige norske…

Fortsett å lese