Accounting and consulting since 1989

Ensimmäinen sidoshenkilöille annettujen lainojen ilmoitus tulee jättää 20.4.2018

1.1.2018 tuli voimaan tuloverolain 50² §, jonka nojalla maassa asuva yhtiö maksaa tuloveroa osakkaalleen tai yhtiömiehelleen antamastaan lainasta, jos liiketoimen tosiasiat viittaavat siihen, että kyse voi olla piilotetusta voitonjaosta.

Tämän lainmuutoksen mukaisesti sidoshenkilöiden väliset lainat tulee nyt ilmoittaa kerran vuosineljänneksessä, jotta verottaja voi tarkastaa, että kyse ei ole piilotetusta voitonjaosta. Ilmoitusvelvollisuus ei kuitenkaan koske kaikkia sidoshenkilöiden välisiä liiketoimia vaan pelkästään sellaisia tilanteita, joissa tytäryhtiö antaa lainaa emoyhtiölle tai sisaryhtiölleen, eli siis tilanteita, joissa voidaan epäillä voiton piilotettua toimittamista yhtiön ulkopuolelle. Emoyhtiö ei voi jakaa voittoa ”tyttärelleen”, joten sellaiset lainat eivät herätä epäilyä.

Jos emo- tai sisaryhtiölle annetun lainan takaisinmaksuaika on pidempi kuin 48 kuukautta, veronmaksaja on velvollinen todistamaan 30 päivän kuluessa verottajan pyynnöstä, että hän aikoo maksaa lainan takaisin ja kykenee tekemään sen. Muutos koskee aikaisintaan 1.7.2017 annettua lainaa tai sellaista lainaa, jonka määrää on suurennettu tai jonka laina-aikaa on pidennetty tai jonka muita merkittäviä ehtoja on muutettu aikaisintaan 1.7.2017.02.05.18


Latest articles

26

Mar

Hoping for the best, preparing for the worst...

3

Jun

COVID-19 ja palkan jatkokorvaus

21

May

Unohditko ilmoittaa oman pääoman ehtoisen sijoituksen?

Take contact

Email again:
Services