5 svarbūs aspektai, kuriuos reikėtų apsvarstyti siekiant plėtoti savo verslą tarptautiniu mastu

Per 25 veiklos metus įgijome patirties dirbdami su šimtais klientų, kurie siekė išplėsti savo verslą į užsienį. Vienas dalykas, kai jūsų įmonė gerai vertinama arba galbūt netgi yra geriausia jūsų šalies rinkoje, tačiau siekiant plėtoti savo veiklą tarptautiniu metu įmonės savininkai turi atsižvelgti į visą kompleksą aplinkybių, kurias reikia įvertinti, tai ir rinkos tendencijos bei analizė, politiniai ir ekonominiai veiksniai, įmonės įsteigimas, teisinės kliūtys, konkurencinė situacija, darbuotojų samdymas ir kt.

Dabar, kai „Leinonen“ įmonių grupė turi 14 biurų 12-oje šalių ir patikimą tarptautinį finansininkų, teisininkų, konsultantų darbo užmokesčio klausimais ir kitų specialistų tinklą, mes galime padėti kitiems, esantiems panašioje situacijoje ir siekiantiems išplėsti savo verslą užsienyje.

Todėl mes pateikiame aprašymą 5 svarbių aspektų, kuriuos reikėtų apsvarstyti prieš plečiant verslą tarptautiniu mastu ir ko negalima pamiršti įvertinant naudą bei riziką įmonei, pradedančiai veiklą naujoje rinkoje.

1. Rinkos analizė ir geras verslo modelis

Net jeigu šalies arba regiono, į kurį planuojate išplėsti verslą, rinkos analizė rodo, kad situacija yra visiškai aiški, daugelis įmonių pamiršta jos svarbą arba neatlieka labai nuodugnios rinkos analizės. Pakankamai dažnai susiduriame su įmonėmis, kurios siekia pradžioje išplėsti savo veiklą kaimyninėse šalyse, manydamos, kad jos ir be išsamaus tyrimo pakankamai gerai žino situaciją vietos rinkoje. Tačiau, pasigilinus į kultūrinių skirtumų, vartotojų elgsenos, rinkos tendencijų, kalbos barjero, konkurencijos, apmokestinimo, teisinius aspektus arba darbo santykių teisinį reguliavimą, galite nustebti, kokios skirtingos gali būti jūsų kaimyninės šalys.

Remdamiesi savo patirtimi, patariame jums, prieš pradedant verslo plėtrą tarptautiniu mastu, labai gerai paruošti „namų darbus“, atliekant rinkos analizę ir parengiant gerą verslo modelį, kadangi kuo geriau būsite pasirengę, tuo didesnės bus jūsų galimybės pasiekti sėkmę. Be kruopščiai parengto verslo plano jūsų įmonė gali akimirksniu prarasti šimtus tūkstančių ir tuo pat metu pakenkti savo prekės ženklui.

2. Tinkamas įmonės įsteigimas

Steigiant įmonę užsienyje, labai svarbu, kad įmonės teisinė forma ir registracija atitiktų vietos teisės aktų reikalavimus. Steigėju skaičius, kapitalo reikalavimai, atsakomybės pasidalijimas ir sprendimų priėmimas, finansavimas ir apmokestinimas – tik keletas veiksnių, kurie turi įtakos juridinio asmens tipo pasirinkimui. Todėl įsitikinkite, kad pasirinkta juridinio asmens teisinė forma jums yra naudingiausia finansiniu požiūriu.

Kiekviena rinka yra skirtinga, todėl mes primygtinai rekomenduojame, prieš priimant galutinį sprendimą dėl įmonės įsteigimo, pasikonsultuoti su vietos valdžios institucijomis arba paslaugų teikėjais, kadangi skirtingose rinkose registracijos proceso trukmė ir reikalingi ištekliai yra labai skirtingi.

Jeigu jūs planuojate plėtrą Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Baltarusijoje, Bulgarijoje, Suomijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Švedijoje arba Ukrainoje, jūs visuomet galite pasikonsultuoti su „Leinonen“ biurų darbuotojais ir pasinaudoti mūsų geriausiomis žiniomis bei patirtimi vietinėse rinkose.

3. Vietos įstatymų ir teisės aktų išmanymas

Kai kalbama apie mokesčius ir vietos įstatymus, skirtingose rinkose egzistuoja skirtingas teisinis reguliavimas. Tarptautinių įmonių apmokestinimo tvarka dažnai keičiasi ir nėra labai lengva ją perprasti.

Kadangi teisės aktai reglamentuoja visas sritis, pradedant įmonės steigimu ir baigiant darbuotojų samdymu, geriau anksčiau, nei vėliau imtis veiksmų, siekiant kiek įmanoma sumažinti riziką ir išsiaiškinti specifinius teisės aktų reikalavimus.

Taip pat reikia gerai išanalizuoti, kaip jūsų šalyje traktuojamos tarptautinėje rinkoje uždirbtos pajamos, kadangi tai gali turėti didelę įtaką jūsų pelnui. Kuo anksčiau, atsižvelgiant į procesą reglamentuojančius teisės aktus, priimamas sprendimas, tuo geriau jūsų įmonei, kadangi tai gali turėti įtakos jūsų pasirinktai patekimo į rinką strategijai.

„Leinonen Latvia“ paskelbė įdomų atvejo tyrimą, kuris labai gerai iliustruoja, kaip svarbu išmanyti vietinius teisės aktus. Susipažinę su atvejo tyrimu galite sužinoti, kaip šios įmonės darbuotojai padėjo klientui susigrąžinti neteisingai apskaičiuotą pelno mokestį, kurio suma siekė 100 000 eurų.

4. Darbuotojų samdymas tarptautiniu mastu

Planuojate atidaryti vietinį biurą ar tik pasitelkti nuotoliu dirbančius darbuotojus skirtingose rinkose? Ar jūs ketinate samdyti užsieniečius, ar pasitelkti vietinius talentus? Kokį sprendimą bepriimtumėte, turite išmanyti vietos darbo įstatymus ir tai, kaip jūsų žmogiškųjų išteklių planai turi atitikti vietinius reikalavimus.

Daugelyje rinkų darbo įstatymai suformuoja bendrą teisinį darbo santykių pagrindą, bet darbdavių sąjungos ir darbuotojai sudaro kolektyvines sutartis, kurių nuostatos yra suformuluotos tiksliau nei įstatyme. Kai kurios iš šių kolektyvinių sutarčių yra visuotinai privalomos. Tai reiškia, kad net savarankiški darbdaviai, kurie nepriklauso darbdavių organizacijai, privalo taikyti sektoriaus kolektyvinės sutarties sąlygas. Jeigu darbo sutarties sąlygos neatitinka teisiškai įpareigojančių kolektyvinės sutarties sąlygų, jos nėra teisiškai galiojančios. Pavyzdžiui, Suomijoje yra daugiau kaip 100 teisiškai įpareigojančių kolektyvinių sutarčių, kurių nuostatų reikia laikytis!

Pinigai – delikatus klausimas, ir vadovaujančių darbuotojų atlyginimų klausimas visuomet turi būti sprendžiamas ypač atidžiai, konfidencialiai ir punktualiai. Jeigu jūs, kaip daugelis kitų įmonių, naudojatės partnerio, kuris konsultuoja darbo užmokesčio klausimais, paslaugomis, įsitikinkite, kad jis teikia šalyje nustatytus reikalavimus atitinkančias paslaugas ir, svarbiausia, kad jo darbuotojai geba bendrauti konkrečios šalies valstybine kalba.

5. Paslaugos, kurias teikia įmonės vidiniai arba išoriniai paslaugų teikėjai

Daugeliui įmonių apskaitos ir darbo užmokesčio funkcijų perdavimas išoriniams paslaugų teikėjams padeda įmonės veiklą padaryti paprastesnę, tuo pat metu suteikia galimybę pasinaudoti finansų ir teisės srities specialistų paslaugomis, optimizuoti sąnaudas ir padidinti efektyvumą.

COVID-19 krizė atskleidė, kokia sudėtinga yra verslo aplinka, ir vis daugiau įmonių svarsto galimybę pasitelkti išorinius paslaugų teikėjus, kadangi jos siekia sumažinti sąnaudas ir pagrindinį dėmesį sutelkti į savo pagrindinę veiklą. Tačiau, taip pat gali būti ir kitos priežastys, kodėl įmonės perduoda funkcijas, pavyzdžiui, apskaitos, išoriniams paslaugų teikėjams. Suinteresuotasis asmuo arba investuotojas gali reikalauti, kad šias funkcijas vykdytų nepriklausomas subjektas, taip jie gali siekti sumažinti sąnaudas arba jie tiesiog gali norėti pasinaudoti geriausių vietos specialistų patirtimi.

Apibendrinant, jūsų verslo plėtra tarptautiniu mastu gali būti sudėtingas procesas, ir čia aptarėme tik 5 veiksnius, kuriems, kaip dažnai pastebime, skiriama per mažai dėmesio. Tačiau, žinoma, egzistuoja daug daugiau aspektų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti. Svarbu gerai atlikti „namų darbus“, parengti strateginį verslo planą ir, jeigu jums trūksta su vietos specifika susijusių žinių, drąsiai pasikliaukite patikimu tarptautiniu partneriu, kuris galėtų pasidalinti vietinėmis žiniomis, atliepiančiomis jūsų poreikius bet kurioje šalyje.

Norėdami daugiau sužinoti apie „Leinonen“ įmonių grupės paslaugas ir kaip mes galime padėti jums išplėsti savo verslą užsienyje, apsilankykite mūsų interneto svetainėje, kurioje pateikiama papildoma informacija ir mūsų kontaktai.

Naujausi įrašai

kovo 22, 2024

Dažniausiai pasitaikančios PVM klaidos ir kaip jų išvengti

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) – tai mokestis, taikomas prekėms ir paslaugoms visose ES šalyse. Visos ES šalys šio mokesčio tarifus nustato savarankiškai, tačiau PVM Direktyvoje…

Skaityti toliau
kovo 5, 2024

Juridinio asmens likvidavimas ar veiklos stabdymas? Kurį variantą pasirinkti.

Nuolat besikeičiančiame verslo pasaulyje kartais tenka spręsti ne tik įmonės verslo plėtros klausimus, tačiau ir svarstyti apie veiklos stabdymą arba likvidavimą. Tuomet dažnai kyla klausimas,…

Skaityti toliau
sausio 19, 2024

Ar bendrovė gali turėti daugiau nei vieną direktorių?

Per praėjusius metus Lietuvoje buvo įsteigta virš 4 000 uždarųjų akcinių bendrovių. Ši juridinio asmens teisinė forma (kartu su mažosiomis bendrijomis) išlieka viena populiariausių Lietuvoje…

Skaityti toliau