Atidedama Europos Tarybos reglamento ES 2017/2454 taikymo data

Norime informuoti, jog dėl nenumatyto COVID-19 krizės protrūkio ir reikšmingo jo poveikio valstybėms narėms Europos Komisija nusprendė pakeisti prioritetus ir perskirstyti išteklius, skirtus dokumentų rinkinio dėl elektroninei prekybai taikomo PVM įgyvendinimui, ir juos skirti kovai su COVID-19 pandemija.

Pagal Europos Tarybos reglamentą ES 2017/2454 nuo 2021 m. sausio 1 d. turėjo įsigalioti šie pakeitimai:

·Specialios schemos turėjo būti pradėtos taikyti nuotolinei prekybai prekėmis bei kitoms paslaugoms, todėl yra išplečiamos taisyklės, pagal kurias registravimosi valstybė narė ir vartojimo valstybės narės teiks viena kitai informaciją bei registravimosi valstybė narė perves pinigus vartojimo valstybėms narėms

·Nustatoma, kokią informaciją specialių schemų taikymo tikslais turi pateikti apmokestinamasis asmuo bei kokią informaciją šiais tikslais valstybės narės turi perduoti viena kitai.

Aukščiau minėta speciali schema yra skirta elektroniniu būdu teikiamoms prekėms. Šia specialia schema galės naudotis bet kuris neįsisteigęs apmokestinamasis asmuo, vykdantis prekių nuotolinę prekybą neapmokestinamiesiems asmenims kitose valstybėse narėse, kuris turės galimybę pasirinkti registracijos valstybę narę ir joje jam bus suteiktas atskiras PVM registracijos kodas. Kitaip tariant, iki aukščiau minėto reglamento įsigaliojimo datos, nuotolinę prekybą vykdančios įmonės turėjo registruotis PVM mokėtojomis valstybėse narėse, į kurias buvo tiekiamos prekės, jeigu viršijo šalies nustatytą ribą (Lietuvoje privaloma PVM registracija nuotolinę prekybą vykdančioms įmonėms suteikus prekių, kurių vertė viršija EUR 35.000 per kalendorinius metus). Pagal naująjį reglamentą, nuotolinę prekybą vykdančioms įmonėms nebereikės registruotis kitose valstybėse narėse PVM mokėtojomis. Jos savo valstybėse narėse turės teikti PVM deklaracijas, nurodant už kokią sumą buvo suteikta prekių ir/ar paslaugų kitoje valstybėje narėje, bei paskaičiuotą PVM sumokėti į nurodytą sąskaitą. Tuo tarpu valstybė narė paskirstys gautą PVM atitinkamai kitoms valstybėms narėms, kuriose buvo suteiktos prekės ir/ar paslaugos.

Europos Tarybos reglamentas ES 2017/2454 turėjo būti taikomas nuo 2021 m. sausio 1 d., tačiau EK sprendimu taikymo data pakeista į 2021 m. liepos 1 d.

Jeigu turite papildomų klausimų, maloniai prašome kreiptis į Leinonen Mokesčių komandą. Mūsų komanda su malonumu gali suteikti PVM deklaravimo, intrastato deklaravimo bei kitas mokestines paslaugas.

Aukščiau išdėstyta informacija yra paruošta Leinonen mokesčių komandos.

Naujausi įrašai

kovo 5, 2024

Juridinio asmens likvidavimas ar veiklos stabdymas? Kurį variantą pasirinkti.

Nuolat besikeičiančiame verslo pasaulyje kartais tenka spręsti ne tik įmonės verslo plėtros klausimus, tačiau ir svarstyti apie veiklos stabdymą arba likvidavimą. Tuomet dažnai kyla klausimas,…

Skaityti toliau
sausio 19, 2024

Ar bendrovė gali turėti daugiau nei vieną direktorių?

Per praėjusius metus Lietuvoje buvo įsteigta virš 4 000 uždarųjų akcinių bendrovių. Ši juridinio asmens teisinė forma (kartu su mažosiomis bendrijomis) išlieka viena populiariausių Lietuvoje…

Skaityti toliau
gruodžio 18, 2023

Kodėl biudžetavimas yra svarbus kiekvienai įmonei ir kokios rizikos gresia remiantis netiksliais finansiniais duomenimis?

Metų pabaiga yra ypatingas metas įmonėms, besiruošiančioms ateinantiems metams. Įprastai rudenį vyksta vienas svarbiausių procesų sėkmingai veikiančiai įmonei – biudžeto kitiems metams sudarymas. Šis procesas…

Skaityti toliau