Kodėl įmonės vėluoja pateikti metines finansines ataskaitas ir kokios pasekmės gresia jų nepateikus laiku

Nors metinių finansinių ataskaitų pateikimo terminas yra pasibaigęs, tačiau vis dar pasitaiko įmonių, kurios to padaryti dar nespėjo.

Viena iš dažniausiai minimų  priežasčių yra vėluojančios audito procedūros dėl auditorių stokos, jų per didelio užimtumo, tačiau tai, anaiptol, nėra vienintelė priežastis, kai įmonės vėluoja pateikti metines finansines ataskaitas. Iš patirties matome, kad dar labai dažnai pasitaiko atvejų, kai užsienio kapitalo įmonių vadovai, kurie dažniausiai būna ne Lietuvos piliečiai, nėra pakankamai susipažinę su Lietuvos įstatymų niuansais ir prievolėmis.

Kokios gi dar priežastys lemia metinių finansinių ataskaitų nepateikimą laiku?

Dažniausias praktikoje pasitaikančias išskirtume pastarąsias:

  • Vadovai neįvertina, kad nepriklausomai nuo įmonės įregistravimo datos, nors tai būtų ir paskutinės praėjusių metų gruodžio dienos, prievolė teikti metines finansines ataskaitas atsiranda iškart. Šiais metais sulaukėme itin daug naujų užklausų dėl pavėluoto finansinių ataskaitų parengimo, kai vadovai nesitikėjo, jog tik kelias dienas ar savaites veikusiai bendrovei ta prievolė egzistuoja;
  • Jei įmonės veikla sustabdyta, nėra darbuotojų, nereikia teikti jokių mokestinių
    deklaracijų, tačiau prievolė pasibaigus finansiniams metams pateikti metines finansines ataskaitas vis tiek išlieka;
  • Kartais dėl privalomo audito paaiškėja tik besibaigiant finansiniams metams, o tokiu metu rasti laisvus auditorius jau yra be galo sudėtinga.

Nors įmonės piktybiškai nevėluoja pateikti metinių ataskaitų, tačiau pasekmės įmonėms gali būti rimtos. Jau ne pirmus metus Regitrų centras tikrina įmones, siunčia pranešimus, duoda papildomo laiko ištaisyti situaciją, tačiau vėliau gresia ir sankcijos.

Kas gresia įmonėms nepateikus metinių finansinių ataskaitų?

  • Įmonės likvidavimas Registrų centro iniciatyva;
  • Administracinė bauda įmonės vadovui (nuo 600 iki 1 450 Eurų);
  • Įmonė gali būti pašalinta iš viešųjų pirkimų procedūrų;
  • Draudimo bendrovės gali atsisakyti apdrausti;
  • Gali netekti galimybės gauti paramą;
  • Reputacijos susigadinimas prieš parnerius ir darbuotojus.

Papildomai, atkreipiame dėmesį, kad pareigą teikti finansines ataskaitas turi ne tik Lietuvos Respublikoje įsteigti juridiniai asmenys, bet ir užsienio juridinių asmenų filialai, veikiantys Lietuvoje – šiuo atveju Registrų centrui yra teikiamos filialo steigėjo finansinės ataskaitos.

Rekomenduojame vadovams atkreipti dėmesį į dažniausiai pasitaikančias metinių finansinių ataskaitų nepateikimo priežastis ir įsivertinti, ar jiems nekils keblumų ateinančiais metais. Taip pat dabar yra puikus laikas pasirašyti naujas audito sutartis ateinantiems metams, kad viską dar pavyktų atlikti laiku ir būti socialiai atsakingo verslo pavyzdžiu.

Naujausi įrašai

kovo 22, 2024

Dažniausiai pasitaikančios PVM klaidos ir kaip jų išvengti

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) – tai mokestis, taikomas prekėms ir paslaugoms visose ES šalyse. Visos ES šalys šio mokesčio tarifus nustato savarankiškai, tačiau PVM Direktyvoje…

Skaityti toliau
kovo 5, 2024

Juridinio asmens likvidavimas ar veiklos stabdymas? Kurį variantą pasirinkti.

Nuolat besikeičiančiame verslo pasaulyje kartais tenka spręsti ne tik įmonės verslo plėtros klausimus, tačiau ir svarstyti apie veiklos stabdymą arba likvidavimą. Tuomet dažnai kyla klausimas,…

Skaityti toliau
sausio 19, 2024

Ar bendrovė gali turėti daugiau nei vieną direktorių?

Per praėjusius metus Lietuvoje buvo įsteigta virš 4 000 uždarųjų akcinių bendrovių. Ši juridinio asmens teisinė forma (kartu su mažosiomis bendrijomis) išlieka viena populiariausių Lietuvoje…

Skaityti toliau