Konfidencialios informacijos perleidimas tretiesiems asmenims kaip konfidencialumo sąlygos pažeidimas

Jei Darbuotojas pažeidžia konfidencialumo sąlygą, Darbdavys turi teisę reikalauti patirtos žalos atlyginimo. Kad Darbdavys galėtų įgyvendinti šią teisę, Įmonės direktorius turi būti atlikęs šiuos veiksmus:

  • Informacija, laikytina konfidencialia, apibrėžta Įmonės vidaus dokumentuose. 
  • Darbuotojas turi būti supažindintas kokią informaciją Įmonė laiko konfidencialia. 
  • Imtasi reikiamų priemonių tokiai informacijai apsaugoti (įskaitant, bet neapsiribojant konfidencialumo sąlygos nustatymu Darbo sutartyje ar vidaus dokumentuose). 

Darbuotojui civilinė atsakomybė už konfidencialumo sąlygos pažeidimą kyla tuomet, kai įrodoma, kad buvo neteisėti Darbuotojo veiksmai, kaltė, Darbdavio patirti nuostoliai ir priežastinis ryšys tarp veiksmų ir žalos.

Pažymėtina, kad Darbuotojo neteisėtais veiksmais laikomas konfidencialumo sąlygos, nustatytos darbo sutartyje, pažeidimas. Minėtame Teismo sprendime buvo sprendžiama dėl neteisėtų veiksmų, susijusių tik su konfidencialios informacijos perleidimu trečiosioms šalims. Neteisėti veiksmai pasireiškė tuo, kad po darbo santykių nutraukimo buvęs darbuotojas iš darbinio elektroninio pašto persiuntė Darbdavio jam siųstus laiškus, kuriuose buvo užfiksuota konfidenciali informacija, į trečiojo asmens bei savo asmeninį elektroninius paštus. Teismas nesprendė dėl neteisėtų veiksmų, susijusių su tokios informacijos panaudojimu.

Teismų praktikoje, sutartimi sulygtos netesybos laikomos iš anksto nustatytais būsimais Įmonės nuostoliais. Todėl Įmonė turi teisę reikalauti juos atlyginti neįrodinėdama jų dydžio. Vis dėlto, teismas privalo koreguoti atlygintinos žalos dydį, remdamasis bylos aplinkybėmis: jeigu pagal byloje nustatytas aplinkybes Darbdavio reikalaujamas netesybų dydis neatitinka teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principų, teismas gali sumažinti priteistinos baudos dydį.

Minėtą Teismo sprendimą galite rasti čia:

http://liteko.teismai.lt/viesasprendimupaieska/tekstas.aspx?id=f2299e34-5ec1-48d3-99b7-be1b397fd7b1

Naujausi įrašai

kovo 22, 2024

Dažniausiai pasitaikančios PVM klaidos ir kaip jų išvengti

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) – tai mokestis, taikomas prekėms ir paslaugoms visose ES šalyse. Visos ES šalys šio mokesčio tarifus nustato savarankiškai, tačiau PVM Direktyvoje…

Skaityti toliau
kovo 5, 2024

Juridinio asmens likvidavimas ar veiklos stabdymas? Kurį variantą pasirinkti.

Nuolat besikeičiančiame verslo pasaulyje kartais tenka spręsti ne tik įmonės verslo plėtros klausimus, tačiau ir svarstyti apie veiklos stabdymą arba likvidavimą. Tuomet dažnai kyla klausimas,…

Skaityti toliau
sausio 19, 2024

Ar bendrovė gali turėti daugiau nei vieną direktorių?

Per praėjusius metus Lietuvoje buvo įsteigta virš 4 000 uždarųjų akcinių bendrovių. Ši juridinio asmens teisinė forma (kartu su mažosiomis bendrijomis) išlieka viena populiariausių Lietuvoje…

Skaityti toliau