Lietuvos teismai keičia teisminę praktiką bylose dėl nekonkuravimo bei konfidencialios informacijos perdavimo

2020 m. gegužės 28 d. Lietuvos Apeliacinis Teismas priėmė reikšmingą nutartį Nr. e2A-860-464/2020, kurioje konstatavo, jog vien darbuotojo išėjimas dirbti į konkuruojančią įmonę nėra pakankamas įrodymas, pats savaime liudijantis konfidencialios informacijos atskleidimą.

 

Anksčiau teismai nagrinėjantys panašaus pobūdžio bylas pasisakydavo, jog jei darbuotojas išeina iš darbo ir įsidarbina pas naują darbdavį, o pas senąjį darbdavį sumažėja pardavimai, kai tuo tarpu pas naująjį jie išauga, tai jau automatiškai laikoma konfidencialios informacijos atskleidimu bei nesąžininga konkurencija. Minėtoje byloje labai aiškiai akcentuojama, jog labai svarbu įrodyti pačią patirtą žalą, nesąžiningus veiksmus ir priežastinį ryšį tarp veiksmų ir žalos. Todėl vien įsidarbinimas į konkuruojančią bendrovę bei klientų perėjimas iš vienos bendrovės į kitą, savaime neįrodo, kad darbdavys patyrė nuostolius būtent dėl buvusio darbuotojo nesąžiningos konkurencijos veiksmų.

 

Taigi, norint, jog darbuotojas nekonkuruotų su darbdaviu tiek darbo santykių metu, tiek jiems pasibaigus, reikėtų sudaryti susitarimą dėl nekonkuravimo bei teisingai už nekonkuravimą kompensuoti. Taip pat, primename, jog labai svarbu bendrovėje turėti konfidencialios informacijos sąrašus bei su jais tinkamai supažindinti darbuotojus, kurie turi konfidencialumo įsipareigojimus. Tai ypatingai reikšminga kilus ginčui su darbuotoju ir įrodinėjant jo nesąžiningą konkurenciją bei konfidencialios informacijos atskleidimo faktus.

 

Leinonen teisininkų komanda maloniai jums padės, suteikdami detalesnę konsultaciją ar parengdami reikiamą dokumentaciją.

Naujausi įrašai

kovo 5, 2024

Juridinio asmens likvidavimas ar veiklos stabdymas? Kurį variantą pasirinkti.

Nuolat besikeičiančiame verslo pasaulyje kartais tenka spręsti ne tik įmonės verslo plėtros klausimus, tačiau ir svarstyti apie veiklos stabdymą arba likvidavimą. Tuomet dažnai kyla klausimas,…

Skaityti toliau
sausio 19, 2024

Ar bendrovė gali turėti daugiau nei vieną direktorių?

Per praėjusius metus Lietuvoje buvo įsteigta virš 4 000 uždarųjų akcinių bendrovių. Ši juridinio asmens teisinė forma (kartu su mažosiomis bendrijomis) išlieka viena populiariausių Lietuvoje…

Skaityti toliau
gruodžio 18, 2023

Kodėl biudžetavimas yra svarbus kiekvienai įmonei ir kokios rizikos gresia remiantis netiksliais finansiniais duomenimis?

Metų pabaiga yra ypatingas metas įmonėms, besiruošiančioms ateinantiems metams. Įprastai rudenį vyksta vienas svarbiausių procesų sėkmingai veikiančiai įmonei – biudžeto kitiems metams sudarymas. Šis procesas…

Skaityti toliau