Accounting and consulting since 1989

Työsuhdeautojen yksityisajojen verotus muuttuu

Työnantajan auton yksityiskäytöstä kannettavat verot riippuvat jatkossa vain henkilöauton tehosta ja iästä (eivät ajetusta kilometrimäärästä), ja ajopäiväkirjan pitämisvelvollisuus päättyy. Jatkossa ei ole enää tärkeää, montako kilometriä yksityisajoja autolla tehdään vaan kuinka vanha käytettävä auto on. Kun aiemmin henkilöauton yksityiskäytön verotushinnan yläraja oli tuloverolain 48 §:n 8 momentin mukaan 256 €/kk, nyt laskennasta tulee kilowattipohjainen.

Auton kilowatin hinnaksi asetetaan 1,96 €, josta luontoisedun verovelvollisuudeksi (tulovero ja sosiaaliturvamaksu) muodostuu 1,3 €/kW/kk. Kun henkilöauto on yli viiden vuoden ikäinen, luontoisedun määrää vähennetään vielä 25 %. Työntekijä menettää mahdollisuuden korvata työnantajalle työsuhdeautolla tekemiensä ajojen kulut.

Ajoneuvon omistajan tai käyttövastaavan tulee teettää pelkästään elinkeinotoimintaan käytettävästä henkilöautosta liikennerekisteriin merkintä, joka kieltää yksityisajot (työnantaja takaa). Veroviranomaisen velvollisuus on laatia veronmaksajille ohjeet siitä, miten he voivat todistaa yksityisajojen puuttumisen. Marraskuun lopussa päivitettyjen tietojen mukaan tällaisia ohjeita ei ole vielä julkistettu.

Muutos ei koske työntekijän oman henkilöauton käytöstä maksettavaa korvausta. Siinä noudatetaan edelleen nykyisiä sääntöjä. Pakettiauton tapauksessa veronmaksaja voi valita, haluaako hän jatkaa vanhan verotusmallin käyttöä vai siirtyä kilowattiverotukseen.03.06.18


Latest articles

2

Apr

International Payroll - Successfully operating globally with minimal...

15

Aug

MIKSI KIRJANPITÄJÄ KYSYY SITÄ - KIRJANPITÄJÄT JA RAHANPESUN...

13

Jun

Henkilöstövirkailija ei lomaile kesällä, eli millaisen työmäärän 1....

Take contact

Email again:
Services