Tarptautinis darbo užmokesčio tvarkymas – sėkmingai funkcionuojantis visame pasaulyje su minimalia rizika reputacijai

Pinigai yra jautrus dalykas ir, valdant darbuotojų atlyginimus, tai visada turi būti atliekama itin rūpestingai, konfidencialiai ir punktualiai. Plečiant jūsų verslą tarptautinis darbo užmokesčio tvarkymas tampa esminiu reikalavimu bet kuriai bendrovei. Šiuolaikinėje verslo aplinkoje bendrovės, kurios nesugeba sėkmingai valdyti pasaulinio darbo užmokesčio tvarkymo, dažnai susiduria su teisine, finansine ir reputacijos rizika.

Tarptautinio darbo užmokesčio tvarkymo atitikimas reikalavimams toli gražu nėra lengvas. Pasaulinis darbo užmokesčio administravimas – tai varginanti ir nuolat besikeičianti veikla, t.y. darbo įstatymų taikymas, vietinių šalies specialiųjų reikalavimų stebėjimas, sutarčių rengimas, darbuotojų apskaitos vedimas ir pan., dėl kurių tarptautinis darbo užmokesčio tvarkymas gali tapti žlugdančia patirtimi bendrovėms, užsiimančioms verslu užsienyje.

Mes, „Leinonen“ įmonių grupė, padėjome daugeliui bendrovių, besiplečiančių užsienyje ir kuriančių darbo užmokesčio tvarkymo procesus, atitinkančius vietos reikalavimus. Siekdami pasidalinti savo žiniomis, su kuo dažniausiai susiduria organizacijos savo kelyje, surašėme pagrindinius aspektus, į kuriuos reikia atsižvelgti tvarkant darbo užmokestį tarptautiniu mastu, patiriant minimalią reputacijos riziką.

Vadovaudamiesi savo 25 metų patirtimi, galime išskirti 3 sritis, dažniausiai paveikiamas darbo užmokesčio tvarkymo atitikties reikalavimams rizikų ir susijusias su tarptautinio darbo užmokesčio tvarkymo iššūkiais: APSKAITA, TEISĖ ir ŽMOGIŠKIEJI IŠTEKLIAI.

Apskaitos iššūkiai: kaip suderinti su darbo užmokesčio tvarkymu susijusias apskaitos procedūras tarptautiniu mastu?

Verslo plėtra turėtų paskatinti bendrovės augimą, tačiau labai dažnai dėl plėtros išryškėja padidėjusi atitikties apskaitos ir darbo užmokesčio tvarkymo reikalavimams rizika. Kiekviena rinka turi savo unikalius reglamentus ir taisykles, kurios turės įtakos su darbo užmokesčio tvarkymu susijusioms apskaitos procedūroms. Todėl labai svarbu įdiegti tinkamas apskaitos sistemas ir procesus, kad ateityje būtų išvengta galimų baudų, mokesčių klaidų ar jautrios darbuotojų informacijos atskleidimo. Šios rizikos kels didžiausią grėsmę bendrovės funkcionavimui ir reputacijai.

Mažesnėms ar vidutinio dydžio bendrovėms ne visada labai praktiška tarptautinio darbo užmokesčio tvarkymą vykdyti bendrovės viduje, nes kiekviena valstybė gali turėti savo reikalavimus dėl GAAP (bendrai pripažintų apskaitos principų), BDAR (Bendrojo duomenų apsaugos reglamento), apskaitos vedimo, deklaracijų teikimo ir kt. Todėl išorės paslaugų pasitelkimas darbo užmokesčiui tvarkyti ir apskaitos funkcijoms gali padėti bendrovėms supaprastinti veiklą, kartu suteikiant galimybę, pasinaudojant finansų ir teisės specialistų paslaugomis, optimizuoti sąnaudas ir padidinti efektyvumą.

Toliau šiame straipsnyje skaitykite, į ką reikėtų atsižvelgti renkantis tarptautinius apskaitos ir darbo užmokesčio tvarkymo paslaugų tiekėjus:

Kodėl bendrovės taikstosi su prastais apskaitos ir darbo užmokesčio tvarkymo paslaugų tiekėjais?“

Teisiniai iššūkiai: kaip išvengti neatitikties vietiniam reguliavimui?

Tarptautinis darbo užmokesčio tvarkymas neatsiejamas nuo mokesčių ir teisinių reikalavimų. Kai kurios taisyklės, taikomos vienoje valstybėje, gali būti netaikomos kitose, net jei valstybės yra geografiškai arti viena kitos. Pavyzdžiui, Baltijos šalys (Estija, Latvija ir Lietuva) dažnai laikomos vienu regionu, tačiau atidžiau pažvelgus į darbo užmokesčiui taikomus mokesčius (pvz., socialinio draudimo mokesčių tarifus, GPM tarifus, minimalaus atlyginimo lygius ir t. t.), skirtumai pagal rinkas gali būti gana dideli. Daugiau apie skirtingus mokesčių tarifus skaitykite 2024 m. Baltijos šalių mokesčių suvestinėje.

Jei pasinertumėte į teisinius aspektus, pakankamai greitai pastebėsite, kad valstybės specifiniai įstatymai ir teisės aktai nuolat keičiasi, todėl jiems reikia teikti dėmesio kiekvieną dieną. Vertinant iš rizikos perspektyvos, vietinių darbo reikalavimų nesilaikymas neišvengiamai užtraukia baudas ir nuobaudas.

Kaip įveikti šias rizikas? Vienas iš būdų yra pasamdyti mokesčių ir teisės komandą kiekvienai rinkai, o tai galiausiai gali tapti gana brangiu užsiėmimu. Kitas būdas yra pasitelkti išorės tarptautinio darbo užmokesčio tvarkymo paslaugų teikėją, turintį mokesčių ir teisės padalinius, kuris padėtų tvarkytis su naujovėmis ištisus metus. Turėdami patikimą partnerį ar ekspertų komandą išvengsite darbo užmokesčio mokesčių klaidų.

Pas mus, „Leinonen“ įmonių grupėje, dirba darbo užmokesčio tvarkymo ir mokesčių ekspertai, kurie gali pasidalinti savo žiniomis ir patirtimi visose 12 mūsų rinkų: Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Baltarusijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Rusijoje ir Ukrainoje.

Žmogiškųjų išteklių iššūkiai: kam deleguoti darbo užmokesčio tvarkymo klausimus?

Kalbant apie darbo užmokesčio tvarkymo užduotis, visada iškyla klausimas, kas ir kaip jomis turėtų užsiimti bendrovėje. Šių užduočių pavedimas apskaitos komandai gali būti ne geriausias sprendimas vertinant efektyvumo požiūriu. Kita vertus, deleguojant su darbo užmokesčio tvarkymu susijusias užduotis savo žmogiškiesiems ištekliams, kartais prireikia papildomų mokymų ir investicijų, susijusių su atlyginimų skaičiavimu, mokesčių ataskaitomis ir darbo užmokesčio tvarkymo programinės įrangos naudojimu.

Šiais laikais bendrovės linkusios didžiajai daliai pagalbinės veiklos pasitelkti išorės paslaugų teikėjus. Rinkodara, IT palaikymas ir apskaita yra vienos populiariausių užsakomųjų funkcijų. Užduočių, susijusių su darbo užmokesčio tvarkymu, perdavimas išoriniam paslaugų teikėjui leidžia bendrovei turėti išorinių specialistų, atsidavusių savo verslui, komandą, o tai paprastai kainuoja brangiai. Be išlaidų, ne visada efektyvu suburti savo vidinę komandą, nes neužtenka užduočių dirbti pilnu etatu.

Todėl, vadovaudamiesi savo patirtimi, manome, kad tarptautinio darbo užmokesčio tvarkymas pasitelkiant išorės paslaugų teikėją bendrovėms suteikia daug privalumų. Pavyzdžiui, kai naudojatės darbo užmokesčio tvarkymo išorės paslaugų teikėju, atostogos ar liga neturės įtakos našumui, greičiui ir kokybei. Kai turite vidinį darbo užmokesčio tvarkymo padalinį, visada yra galimybė, kad vienas iš pagrindinių jūsų darbo užmokesčio tvarkymo darbuotojų išeis, išsinešdamas visas savo žinias. Jei taip atsitiks, jį pakeisti gali būti itin sudėtinga ir tai gali sukelti logistinį košmarą atėjus atlyginimų dienai, jau neminint rizikos reputacijai. Jei naudojatės išorės paslaugomis, jums nereikės skirti laiko naujų darbuotojų mokymui ar padėti jiems suprasti jūsų įmonės darbo užmokesčio tvarkymo sistemą.

Apie tai, kokie yra pagrindiniai darbo užmokesčio tvarkymo pasitelkiant išorės paslaugų teikėją pranašumai, galite toliau perskaityti šiame straipsnyje (Štai kodėl darbo užmokesčio tvarkymas pasitelkiant išorės paslaugų teikėją yra puiki idėja).

Apibendrinant, siekdami sėkmingai vykdyti veiklą tarptautiniu mastu, įsitikinkite, kad jūsų darbo užmokesčio tvarkymo sistemos ir procesai veikia, ir konvertuokite tarptautines investicijas į gautinį pelną. Kad išvengtų neigiamo poveikio, įmonės turi suprasti tarptautinio darbo užmokesčio tvarkymo atitikties reikalavimams riziką ir būti susipažinę su trimis pagrindinėmis iššūkių sritimis: tarptautinės apskaitos tvarkymas, darbo užmokesčio tvarkymas ir su žmogiškaisiais ištekliais susiję klausimai.

Jei jūs, kaip verslo savininkas ar vadovas, norėtumėte susitelkti į savo verslo valdymą nesijaudinant dėl savo tarptautinio darbo užmokesčio tvarkymo, apskaitos ar teisinių įsipareigojimų, nedvejodami kreipkitės pagalbos į bet kurį „Leinonen“ biurą. Mūsų ekspertai šiuos įsipareigojimus tvarkys teisingai, efektyviai ir teisėtai, vengdami bet kokios rizikos jūsų bendrovės reputacijai.

Naujausi įrašai

kovo 22, 2024

Dažniausiai pasitaikančios PVM klaidos ir kaip jų išvengti

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) – tai mokestis, taikomas prekėms ir paslaugoms visose ES šalyse. Visos ES šalys šio mokesčio tarifus nustato savarankiškai, tačiau PVM Direktyvoje…

Skaityti toliau
kovo 5, 2024

Juridinio asmens likvidavimas ar veiklos stabdymas? Kurį variantą pasirinkti.

Nuolat besikeičiančiame verslo pasaulyje kartais tenka spręsti ne tik įmonės verslo plėtros klausimus, tačiau ir svarstyti apie veiklos stabdymą arba likvidavimą. Tuomet dažnai kyla klausimas,…

Skaityti toliau
sausio 19, 2024

Ar bendrovė gali turėti daugiau nei vieną direktorių?

Per praėjusius metus Lietuvoje buvo įsteigta virš 4 000 uždarųjų akcinių bendrovių. Ši juridinio asmens teisinė forma (kartu su mažosiomis bendrijomis) išlieka viena populiariausių Lietuvoje…

Skaityti toliau