Business in Lativa

YRITYKSEN PERUSTAMINEN

Ennen liiketoiminnan aloittamista on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Suosituimmat yhtiömuodot Latviassa ovat osakeyhtiö ja sivuliike. Kaikilla yhtiömuodoilla on hyviä ja huonoja puolia raportointiin, tilintarkastukseen ja verotukseen liittyen. Suosittelemmekin lyhyttä konsultointia kanssamme ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen perustajien kansallisuus ei vaikuta yrityksen perustamiseen Latviassa.

Yrityksen rekisteröinti Latvian valtion rekisteriin on pakollista liiketoiminnan harjoittamiseksi (Commercial Registry of Republic of Latvia). Vasta yrityksen rekisteröinnin jälkeen katsotaan sen olevan oikeushenkilö. Rekisteröinti on suhteellisen nopea prosessi Latviassa. Prosessi yleensä kestää 3-10 päivää dokumenttien luovuttamisen jälkeen.

VEROTUS

Vuodesta 2018 Latvian yritystulovero maksetaan ainoastaan kun yritys maksaa osinkoja, voitonjaossa tai kun voittoja käytetään muihin tarkoituksiin kuin liiketoimintaan. Tällöin yritystuloveroaste on 20%.

Tuloveroasteet Latviassa ovat: 20% jos tulot eivät ylitä EUR 20,004; 23% EUR 20,005 - EUR 55,000; 31.4% yli EUR 55,000 tuloista. Tulovero on 20 prosenttia pääomasta sekä pääomavoitoista.

Yleinen arvonlisäveroaste on 21%. Alennettu 12 prosentin ALV-kanta koskee lasten ruokatuotteita, apteekin tuotteita, kirjoja yms.


TYÖSUHDE

Latvian työlainsäädäntö on harmonisoitu EU-säädösten mukaan ja se sääntelee työsuhteen ehtoja. Yleisesti ottaen Latvian työlainsäädäntö on työntekijää suojeleva. Tällä hetkellä työttömyys Latviassa on erittäin matala ja maa kärsii paikallisen työvoiman maastamuutosta.

Ulkomaalaiset työntekijät ovat verovelvollisia Latvialle ainoastaan jos he oleskelevat maassa vähintään 183 päivää kalenterivuoden aikana. Työnantaja tyypillisesti hoitaa työntekijän rekisteröinnin Latvian veroviranomaisille sekä henkilökohtaisen veronumeron. Yksityisyrittäjien on hoidettava veroviranomaisille rekisteröityminen sekä veronumero itsenäisesti. Työnantaja huolehtii sosiaaliturvamaksujen vähentämisestä työntekijän bruttotuloista.

Siinä tapauksessa, että työsuhde päättyy irtisanomisen tai konkurssin takia, on hänen noudatettava kuukauden irtisanomisaikaa, ellei työsopimuksessa ole toisin sovittu.

EKSPATRIAATIT

Latvia kuuluu Euroopan Unioniin joten liikkuminen ja työskentely muille EU-maiden kansalaisille on vapaata. Jos aikoo kuitenkin oleskella ja työskennellä Latviassa yli 90 päivää puolen vuoden aikana (laskettuna saapumispäivästä) on haettava oleskelupaa. EU:n ulkopuolelta tuleville Latvia on yksi helpoimmista maista saada työ-ja oleskelulupa.

Erityisesti Riian alueella on lukuisia kalustettuja sekä kalustamattomia huoneistoja saatavilla. Hintataso on edullinen verrattuna muihin Euroopan pääkaupunkeihin ja julkinen liikenne toimii erittäin hyvin. Asunnon etsintään suosittelemme ottamaan yhteyttä kiinteistönvälittäjään.

Latest articles

2

Apr

International Payroll - Successfully operating globally with minimal...

15

May

Leinonen Group järjesti menestyksekkään seminaarisarjan kansainvälistyville suomalaisyrityksille.

Take contact

Email again:
Services