Accounting and consulting since 1989

Älylaitteista perittävä maksu eli yksityisen kopioinnin maksu

Olemme saaneet asiakkailta useita kyselyjä, joissa ilmaistaan huolta siitä, onko älylaitteista (matkapuhelin, kannettava tietokone jne.) 01.04.2021 alkaen maksettava veroa. Puhekielellä sitä kutsutaan myös digiveroksi. Googlattaessa löytyy useita pieniä artikkeleita, joiden mukaan veronmaksajien tulisi alkaa maksaa tänä vuonna jopa kolme euroa älylaitteiden käytöstä. Mikä sitten todella muuttui ja keneen se muutos vaikuttaa?

 

Yhtäältä mikään vallankumouksellista ei tullut voimaan, täydennettiin ainoastaan tekijänoikeuslakia, mutta toisaalta se vaikuttaa oletettavasti suureen määrään yrityksiä. Audiovisuaalisen teoksen ja teoksen äänitallenteen käytöstä henkilökohtaisiin tarpeisiin on Virossa peritty maksua (jäljempänä: yksityisen kopioinnin maksu) vuodesta 1996 lähtien. Maksun tarkoituksena on korvata tekijöille menetetyt tulot, kun ihmiset tekevät nauhoituksia itse. Luettelo laitteista, joista maksu on maksettava, on vanhentunut, joten maksukohteita päivitettiin. Muutoksen seurauksena valmistajan, maahantuojan, myyjän tai henkilön, joka tuo tallennuslaitteita ja -välineitä toisesta Euroopan unionin jäsenvaltiosta Viroon on maksettava maksu seuraavista tallennuslaitteista ja -välineistä seuraavien määrien mukaan:

 

Tallennuslaite tai -väline

Maksumäärä (euroa / kappale)

Kannettava tietokone tai tabletti

3,5

Pöytätietokone

3,5

Älypuhelin, matkapuhelin

MP3/MP4-soittimella

3,5

TV tallennustoiminnolla

4

Ääni- tai videotallennuslaite, joka tallentaa optisille tietovälineille, paitsi tietokoneeseen integroidut laitteet

3

MP3/MP4-soitin sisäisellä muistilla

3

Ulkoinen kovalevy

3

USB-muistitikku

0,5

Muistikortti

0,5

Optinen tietoväline - ilman tallennusta

0,03


Myyjän on maksettava maksu vain, jos valmistaja tai tavaran maahantuoja ei ole maksanut maksua. Myyjät saavat tietoja maahantuojista ja maksun maksajista tai muita lisätietoja myös Viron tekijänoikeusjärjestön (jäljempänä: VTJ) kautta. Luonnolliset henkilöt maksavat maksun, jos tallennuslaitteiden ja -välineiden maahantuonti tai tuonti Viroon toisesta Euroopan unionin jäsenvaltiosta tapahtuu kaupallisiin tarkoituksiin.

Edellä mainittujen henkilöiden on ilmoitettava VTJ:lle neljä kertaa vuodessa kirjallisesti tallennuslaitteiden ja -välineiden määrät, jotka on:

a). valmistettu Virossa tai

b). maahantuotu Viroon tai

c). tuotu Viroon toisesta Euroopan unionin jäsenvaltiosta kolmen edellisen kuukauden aikana.

Toisin sanoen raportti esitetään neljännesvuosittain jokaisen vuosineljänneksen seuraavan kuukauden 20. päivään mennessä (esim. ensimmäisen vuosineljänneksen raportti on esitettävä viimeistään 20. huhtikuuta).


Esitettyjen tietojen perusteella VTJ laatii yhtiölle laskun, jonka perusteella on maksettava yksityisen kopioinnin maksu. Tekijänoikeuslain 27 §: n 5 mom. säätää tapaukset, jolloin yksityisen kopioinnin maksu voidaan periä VTJ:ltä takaisin. Esimerkiksi, jos edellä mainittuja tuotteita käytetään yrittäjän lakisääteisen toiminnan puitteissa tai jos laite on tarkoitettu opetus- ja tutkimuslaitosten käyttöön koulutuksellisiin tai tieteellisiin tarkoituksiin.


Esimerkki 1. Virolainen yhtiö osti 12.04.2021 saksalaisesta verkkokaupasta 20 kannettavaa tietokonetta päivittäiseen liiketoimintaansa.


Koska yhtiö hankkii kannettavat tietokoneet omaan liiketoimintaansa, yhtiöllä on oikeus esittää hakemus maksun palauttamista varten, koska laitteita käytetään yhtiön lakisääteisen toiminnan puitteissa. Yhtiö esittää VTJ:lle raportin Viroon tuoduista laitteista viimeistään 20.07.2021 ja sen mukana myös hakemuksen maksun palauttamista varten. Molemmat lomakkeet ilmestyvät VTJ:n verkkosivuille.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että päivitettiin luettelo tallennuslaitteista ja -välineistä, joilta kerätään yksityisen kopioinnin maksu. Voimaan tullut muutos koskee enemmän tai vähemmän kaikkia Virossa toimivia oikeushenkilöitä, jotka hankkivat yllä olevassa taulukossa lueteltuja laitteita Viron ulkopuolelta. Lisäksi muutos heijastuu myös kuluttajatasolla, kun maksu korottaa tallennuslaitteiden ja -välineiden myyntihintaa.

 

Jos on kysymyksiä, ottakaa yhteyttä Leinosen veroneuvojiin ja oikeudellisiin neuvonantajiin.  14.05.21


About the Author:

linkedin icon image logo
Kristiina Alt

Kristiina Alt

Senior Tax Advisor

+372 611 7734

Email: kristiina.alt(at)leinonen.ee

Latest articles

22

Feb

Introduction to Estonia

27

Sep

Muutokset työympäristön riskianalyysin esityksessä

11

Aug

Changes in the management team of Leinonen Estonia...

Take contact

Email again:
Services