Business in viro

YRITYKSEN PERUSTAMINEN

Ennen yrityksen perustamista Viroon on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Viron kauppalait säätelevät liiketoimintaa ja yritysten perustamista Virossa.

Viron kauppalakien mukaan maassa on viisi mahdollista yhtiömuotoa. Näistä yleisimmät ovat osakeyhtiö (OÜ), julkinen osakeyhtiö (AS), avoin yhtiö (TÜ) ja kommandiittiyhtiö (UÜ). Suosituimmat yhtiömuodot ovat osakeyhtiö ja julkinen osakeyhtiö.

VEROTUS

Virossa yritykset eivät maksa perinteistä yritystuloveroa. Virolaiset yritykset ja ulkomaiset yritykset, joilla on kiinteä toimipaikka Virossa (mukaanlukien sivuliikkeet), ovat velvollisia maksamaan 20% tuloveroja vain kun yhtiöstä maksetaan osinkoa. Tammikuusta 2018 alkaen yritysvero laskettiin 14% niissä tapauksissa kun osinkoja maksetaan oikeushenkilöille.

Virossa henkilötuloveroaste on 20%. Verokausi Virossa on kalenterivuosi. Yleisesti ottean työnantaja pidättää verot työntekijän bruttopalkasta.

Yleinen arvonlisäveroaste Virossa on 20%. Alempi ALV-kanta on 9%, joka koskee kirjoja, lääkkeitä, aikakauslehtiä sekä majoituspalveluita. Kaikki tuotteet ja palvelut, jotka liittyvät kansainväliseen kauppaan, ovat verottomia.

TYÖSUHDE

Viron työlainsäädäntö sääntelee työsuhteen ehtoja.

Ulkomaiset työntekijät ovat verovelvollisia Virossa, jos he oleskelevat maassa vähintään 183 päivää 12:n kuukauden aikana. Kun ulkomainen työntekijä on verovelvollinen Virossa tulee hänen myös rekisteröidä oleskelu.

Jos yritys haluaa palkata työntekijän, on tämä työsuhde rekisteröitävä (employment register), jota ylläpitää Viron vero- ja tullivirasto. Ulkomaisen työntekijän on myös haettava Viron henkilöllisyyskortti paikallisilta viranomaisilta.

Virossa kaikki työntekijät ovat oikeutettuja sairausvakuutukseen ja muihin sosiaaliturvaetuihin, kuten työttömyysturvaan.

Mikäli työnantaja päättää työsuhteen on noudatettava  irtisanomisaikaa, joka määräytyy työvuosien mukaan. 15:n päivän irtisanomisaika koskee työntekijöitä, jotka ovat olleet töissä yrityksessä alle vuoden. Yli 10 vuotta työskennelleitä koskee 90:n päivän irtisanomisaika.

EKSPATRIAATIT

Viro kuuluu Euroopan Unioniin, joten liikkuminen ja työskentely EU-maiden kansalaisille on vapaata. Jos aikoo kuitenkin oleskella ja työskennellä Virossa yli 90 päivää puolen vuoden aikana (laskettuna saapumispäivästä), pitää hakea oleskelupaa.

Useimmat ulkomaiset työntekijät asuvat Tallinnassa, Viron pääkaupungissa. Myös Tartossa on iso ulkomaisten opiskelijoiden ja työntekijöiden yhteisö.

Latest articles

2

Apr

International Payroll - Successfully operating globally with minimal...

15

Aug

MIKSI KIRJANPITÄJÄ KYSYY SITÄ - KIRJANPITÄJÄT JA RAHANPESUN...

13

Jun

Henkilöstövirkailija ei lomaile kesällä, eli millaisen työmäärän 1....

Take contact

Email again:
Services