Lisäyksiä ALV-lainsäädäntöön alkaen 1.7.2016

On hyvä huomata, että tietyt ALV lainsäädännön säännökset, jotka määrittävät ALV:n ilmoittamista ja palautusta koskien tiettyjä tuontitavaroita, muuttuivat 1.7.2016 alkaen.

Verovelvollinen voi ilmoittaa tuontitavaroista lasketun ALV:n verottajalle ALV-ilmoituksessa ennakkoon kirjallisesti lähetetyllä tiedonannolla, jos verottaja on vahvistanut verovelvollisen täyttävän seuraavat ehdot: 

  1. Verovelvollinen on rekisteröity ALV-rekisterissä ainakin 12 edeltävän peräkkäisen kuukauden ajan;
  2. 0% ALV:sta muodostuu ainakin 50%:n osuus verovelvollisen kokonaisliikevaihdosta viimeisen 12 kk aikana;
  3. Verovelvollinen on antanut sähköiset veroilmoitukset viimeisen 12 kk aikana;
  4. Veroilmoitukset on annettu ajoissa viimeisen 12 kk aikana;
  5. Verovelvollisella ei ole verovelkoja viimeisen 12 kk ajalta.

Mikäli verovelvollinen tuo kiinteää omaisuutta niin silloin kohtien 1-3 ei tarvitse toteutua. Mikäli verovelvollinen ei täytä ehtoja, tulee heidän antaa vakuus verottajalle mikäli verottaja niin vaatii. Verottajan täytyy informoida verovelvollista vakuuden vaatimuksesta 5 työpäivän kuluessa siitä kun verovelvollinen on lähettänyt kirjallisen ilmoituksen.

Muutoksen tarkoitus on, että verovelvollisen, joka täyttää ehdot, ei tarvitse maksaa ALV:ia tuonnista välittömästi tullissa, vaan voi käyttää käänteisen ALV:n menettelyä samoin kuin tapahtuu EU:n sisäisissä tavarahankinnoissa. Tavanomainen käytäntö on, että verovelvollinen maksaa ALV:n ja vähentää sen ALV:n osuuden veroilmoituksessa maksettuna ALV:na. Tässä tapauksessa, todellinen veronmaksu velvollisuus verovelvolliselle ja ilmenee ajallinen ero ALV:n maksamisen ja sen takaisin saamisen välillä. Käänteisen ALV:n muodossa tätä ei tapahdu, sillä pääsääntöisesti jos tavarat on tuotu liiketoimintatarkoituksessa, verovelvollisella on 100% oikeus vähennykseen.

Uudessa lakiversiossa määritellään 30 päivän aikaraja verottajalle ALV-palautuksen laskemisen tuoduista tavaroista. Verottajan tulee pystyä vahvistamaan 30 päivän kuluessa että verovelvollinen täyttää ALV-vaatimukset koskien tuontitavararoiden ALV-palautusta. Lakiin on kirjattu myös ehdot, joiden perusteella verottaja voi kieltäytyä tai lopettaa tuontitavaroiden ALV-palautusoikeuden. Verottaja tarkistaa soveltuvuuden joka kuukausi ja mikäli verovelvollinen ei enää täytä ehtoja, voi verottaja lopettaa oikeuden seuraavan kalenterikuun loppuun mennessä.

Oikeus laskea ALV tuontitavaroille ALV-ilmoituksessa voidaan lopettaa verovelvollisen omasta pyynnöstä tai kun verovelvollinen poistetaan ALV-rekisteristä.

Recent Posts

joulukuu 6, 2023

Työntekijöiden lepoaika – tärkeää tietoa työnantajille 

Euroopan unionin tuomioistuin antoi 2.3.2023 asiassa C-477/21 tuomion, jolla on vaikutusta ennen kaikkea virolaisiin työnantajiin, joiden työntekijät tekevät työtä aikataulun mukaisesti. Tämä johtuu siitä, että…

Continue reading
tammikuu 11, 2023

YRITYSTOIMINTA VIROSSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN Ennen yrityksen perustamista Viroon on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Viron kauppalait säätelevät liiketoimintaa ja yritysten perustamista Virossa. Viron kauppalakien mukaan maassa on viisi…

Continue reading
joulukuu 22, 2022

LUONNOLLISEN HENKILÖN TULOVEROVAPAAN TULON MÄÄRÄN MUUTOS 01.01.2023 ALKAEN.

Vuosina 2018-2022 verovapaan tulon periaatetta sovellettiin luonnollisiin henkilöihin yhdenmukaisesti – kalenterivuodessa enintään 6000 euroa ja yhdessä kalenterikuukaudessa enintään 500 euroa. 1. tammikuuta 2023 voimaan tulee…

Continue reading