Miten ilmoitetaan ajoneuvoon liittyvät kulut arvonlisäveroilmoituksessa?

Siksi onkin kohtuullista uudelleen tutustua joihinkin perusasioihin liittyen ALV-ilmotuksen riveihin 5.3 ja 5.4. ALV-ilmoituksen riveillä 5.3 ja 5.4 tulisi ilmoittaa ajoneuvojen lukumäärä, joita käytetään liiketoiminnassa, ja ALV-vähennyksien määrä mitä on vähennetty liittyen näihin ajoneuvoihin. Tulee ottaa huomioon, että vain liiketoimintatarkoitukseen käytetyt ajoneuvot tulee ilmoittaa. Sen sijaan sillä ei ole väliä käytetäänkö autoa verotettaviin vai verovapaisiin liiketoimiin.

Veroviranomaiselle tulee ilmoittaa kaikista ajoneuvoista, joita käytetään liiketoimintatarkoitukseen, vaikka niihin liittyvä ALV ei olisikaan vähennyskelpoinen. Nämä tiedot ovat veroviranomaiselle tärkeitä, jotta he voivat seurata ajoneuvojen henkilökohtaisen käytön verotusta johon liittyy myös tulovero ja sosiaalivero.

Usein voi olla sellainen tilanne, että vaikka rivilla 5.3 (auto 100% liiketoimintakäytössä) on täytetty vastaavaan kohtaan autojen numero, silti näihin ajoneuvoihin liittyvää ALV:a ei ole vähennetty.

On myös tavallista, että yrittäjä käyttää autoa liiketoimintatarkoitukseen, mutta yrityksen kokonaisliikevaihtoa ei veroteta Virossa.

Ajoneuvojen lukumäärä tulee ilmoittaa ALV-ilmoituksessa, vaikka ajoneuvojen kulut eivät olisikaan vähennyskelpoisia. Tällainen tilanne voi syntyä kun veronmaksajalla on ajoneuvo 100% liiketoimintakäytössä, mutta jollain tietyllä verotusajanjaksolla ajoneuvokohtaiset kulut ovat ALV-vähennyskelvottomia. Esimerkiksi lomakaudella, kun auto ei ole ollut käytössä.

Älä myöskään unohda, että ALV-vähennykset ovat oikeus – ei velvollisuus. Voi olla, että veronmaksajalla on ajoneuvoon liittyviä kuluja, mutta ALV-vähennyksiin tarvittavaa päätöksen § 37 vaatimaa oikeanlaista laskua ei ole.

Veronmaksajien, jotka harjoittavat ajoneuvojen myyntiä tai vuokrausta, ei tule täyttää ALV-ilmoituksen rivejä 5.3 ja 5.4. myynti-tai vuokraustarkoitukseen ostettujen ajoneuvojen osalta. Nämä osiot täyttävät he jotka ostavat tai vuokraavat kyseiset ajoneuvot. On loogista, että autokauppiaat eivät ilmoita ajoneuvoja jotka on tuotu tehtaalle myyntiin kuukausittaiseen ALV-ilmoitukseensa, koska näitä ajoneuvoja ei käytetä liiketoimintatarkoitukseen ALV-päätökseen liittyvässä mielessä.

Recent Posts

joulukuu 6, 2023

Työntekijöiden lepoaika – tärkeää tietoa työnantajille 

Euroopan unionin tuomioistuin antoi 2.3.2023 asiassa C-477/21 tuomion, jolla on vaikutusta ennen kaikkea virolaisiin työnantajiin, joiden työntekijät tekevät työtä aikataulun mukaisesti. Tämä johtuu siitä, että…

Continue reading
tammikuu 11, 2023

YRITYSTOIMINTA VIROSSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN Ennen yrityksen perustamista Viroon on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Viron kauppalait säätelevät liiketoimintaa ja yritysten perustamista Virossa. Viron kauppalakien mukaan maassa on viisi…

Continue reading
joulukuu 22, 2022

LUONNOLLISEN HENKILÖN TULOVEROVAPAAN TULON MÄÄRÄN MUUTOS 01.01.2023 ALKAEN.

Vuosina 2018-2022 verovapaan tulon periaatetta sovellettiin luonnollisiin henkilöihin yhdenmukaisesti – kalenterivuodessa enintään 6000 euroa ja yhdessä kalenterikuukaudessa enintään 500 euroa. 1. tammikuuta 2023 voimaan tulee…

Continue reading