Yritysten henkilöautojen verotus luontoisetuna

Aivan kaikkea yrityksen henkilöauton käyttöä ei nähdä luontoisetuna tuloverolain perusteella. Entiseen tapaan on voimassa korkeimman oikeuden päätös numero 3-3-1-93-08, jonka perusteluita on hyvä aika ajoin kerrata. Seuraavaksi muutamia oleellisia kohtia tästä päätöksestä.

  1. Jotta verottaja voisi soveltaa tuloverolain §48, tulee verottajan määritellä verotuskohde – yritysauto luontoisedun myöntäminen. Verottajan tulee todistaa, että autoa käytettiin yksityiskäyttöön. Ei ole riittävää, että verottaja toteaa työntekijällä olleen siihen tilaisuus.

  2. Tilanteessa, jossa ei ole pidetty ajopäiväkirjaa, verottajalla ei ole oikeutta yksioikoisesti vetää johtopäätöstä siitä, että auto on ollut yksityiskäytössä.

  3. Ajopäiväkirjan puuttuminen ei itsessään ole todiste siitä, että auto on ollut yksityiskäytössä. Verottajan on löydettävä ja esitettävä todisteita, jotka vahvistavat yksityiskäytön.

  4. Jos työntekijä käyttää työnantajan ajoneuvoa sellaisessa käytössä, joka ei ole yhteydessä yrityksen toimintaan, eikä sillä saavuteta rahallista hyötyä, eikä se myöskään aiheuta kuluja työnantajalle, tämä yksityiskäyttö ei ole tuloverolain §48 määrittelemänä luontoisetu.

Yrityksen henkilöauton työtekijälle maksuttoman tai alihintaisen luontoisedun enimmäishintarajoitus kuukaudessa on 256 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli ajopäiväkirjaa ei pidetä, niin autoetua verotetaan ainakin 256 euron laajuudessa.

Recent Posts

joulukuu 6, 2023

Työntekijöiden lepoaika – tärkeää tietoa työnantajille 

Euroopan unionin tuomioistuin antoi 2.3.2023 asiassa C-477/21 tuomion, jolla on vaikutusta ennen kaikkea virolaisiin työnantajiin, joiden työntekijät tekevät työtä aikataulun mukaisesti. Tämä johtuu siitä, että…

Continue reading
tammikuu 11, 2023

YRITYSTOIMINTA VIROSSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN Ennen yrityksen perustamista Viroon on tärkeää valita sopiva yhtiömuoto. Viron kauppalait säätelevät liiketoimintaa ja yritysten perustamista Virossa. Viron kauppalakien mukaan maassa on viisi…

Continue reading
joulukuu 22, 2022

LUONNOLLISEN HENKILÖN TULOVEROVAPAAN TULON MÄÄRÄN MUUTOS 01.01.2023 ALKAEN.

Vuosina 2018-2022 verovapaan tulon periaatetta sovellettiin luonnollisiin henkilöihin yhdenmukaisesti – kalenterivuodessa enintään 6000 euroa ja yhdessä kalenterikuukaudessa enintään 500 euroa. 1. tammikuuta 2023 voimaan tulee…

Continue reading