YRITYSTOIMINTA PUOLASSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN

Ennen yritystoiminnan aloittamista Puolassa on tärkeää valita yhtiömuoto. Yhtiömuoto vaikuttaa yrityksen kaikkeen toimintaan, kuten veroraportointiin ja tullitoimenpiteisiin. Useimmat yhtiöt valitsevat yhtiömuodoksi osakeyhtiön (Spólka z o.o).

VEROTUS

Yritykset Puolassa maksavat 19% tuloveroa. Monet yritykset suosivat erityistalousalueita, joilla yritykset voivat saada verohelpotuksia.

Henkilökohtainen tulovero Puolassa on 18%, mutta korkeammissa tuloryhmissä veroprosentti kasvaa 32%iin.

TYÖSUHDE

Puolan työlainsäädäntö sääntelee työsuhteen ehtoja, joita sekä työnantajan että työntekijän tulee noudattaa. Työlainsäädäntö suojelee työntekijöitä eivätkä työsopimuksen ehdot voi olla työntekijälle huonompia kuin työlainsäädännössä säädetyt minimit. 

Ulkomaalaiset työntekijät ovat verovelvollisia Puolassa ainoastaan jos he oleskelevat maassa vähintään 183 päivää kalenterivuoden aikana. Palkat ja hinnat Varsovassa ovat korkeammat kuin muualla maassa. Minimipalkka kuukaudessa Puolassa vuonna 2019 on PLN 2220.

Puolassa on kolme tapaa purkaa työsopimus: molemminpuolinen suostumus, irtisanomisajallinen purkaminen sekä purkaminen ilman irtisanomisaikaa. Työsuhteen purkamiseen tarvitaan erittäin hyvä syy ellei työntekijä ole koeajalla.

LÄHETETYT TYÖNTEKIJÄT

Puolan suosio ulkomaisten työntekijöiden keskuudessa kasvaa jatkuvasti. EU:n jäsenmaana Puolan työmarkkinat ovat avoimet EU-maiden kansalaisille. Useat ulkomaiset työntekijät Puolassa ovat täysin puolalaisen sosiaalisen järjestelmän piirissä, mutta muut vaihtoehdot ovat myös mahdollisia riippuen työntekijän kotimaasta.

Jos ulkomainen työntekijä pystyy todistamaan, että kuuluu jonkun muun EU-maan sosiaaliturvajärjestelmään voidaan tietyt sosiaaliturvamaksut (ZUS) välttää.

Recent Posts

maaliskuu 29, 2017

Parasta Puolasta

Leinonen järjestää yhteistyössä Finpron kanssa aamiaseminaarin Team Finland talossa Ruoholahdessa. Mukana menossa on myös kolme muuta asiantuntijaorganisaatiota sekä Suomesta että Puolasta. Tapahtuma järjestetään 17.05 klo.…

Continue reading
syyskuu 27, 2016

Leinonen asiantuntijana liiketoiminnasta Puolassa kertovassa teoksessa.

Anitta Koskio on koostanut Puolan suomalaisyhtiöistä kertovan teoksen TERVE Poland! Kirjan tarkoituksena on koota yhteen Puolassa toimivien suomalaisyhtiöiden johtajien omia tarinoita ja kokemuksia – ja…

Continue reading
maaliskuu 17, 2016

Määräaikaisia työsopimuksia koskeva lainsäädäntö uudistuu

Uuden lainsäädännön mukaan saman työnantajan palveluksessa määräaikaisten työsopimusten yhteiskesto ei voi ylittää 33 kuukautta. Työsopimus tulkitaan toistaiseksi voimassaolevaksi, mikäli tämä 33:n kuukauden yhteiskesto ylitetään. Määräaikaisia…

Continue reading