YRITYSTOIMINTA PUOLASSA

YRITYKSEN PERUSTAMINEN

Ennen yritystoiminnan aloittamista Puolassa on tärkeää valita yhtiömuoto. Yhtiömuoto vaikuttaa yrityksen kaikkeen toimintaan, kuten veroraportointiin ja tullitoimenpiteisiin. Useimmat yhtiöt valitsevat yhtiömuodoksi osakeyhtiön (Spólka z o.o).

VEROTUS

Yritykset Puolassa maksavat 19% tuloveroa. Monet yritykset suosivat erityistalousalueita, joilla yritykset voivat saada verohelpotuksia.

Henkilökohtainen tulovero Puolassa on 18%, mutta korkeammissa tuloryhmissä veroprosentti kasvaa 32%iin.

TYÖSUHDE

Puolan työlainsäädäntö sääntelee työsuhteen ehtoja, joita sekä työnantajan että työntekijän tulee noudattaa. Työlainsäädäntö suojelee työntekijöitä eivätkä työsopimuksen ehdot voi olla työntekijälle huonompia kuin työlainsäädännössä säädetyt minimit. 

Ulkomaalaiset työntekijät ovat verovelvollisia Puolassa ainoastaan jos he oleskelevat maassa vähintään 183 päivää kalenterivuoden aikana. Palkat ja hinnat Varsovassa ovat korkeammat kuin muualla maassa. Minimipalkka kuukaudessa Puolassa vuonna 2019 on PLN 2220.

Puolassa on kolme tapaa purkaa työsopimus: molemminpuolinen suostumus, irtisanomisajallinen purkaminen sekä purkaminen ilman irtisanomisaikaa. Työsuhteen purkamiseen tarvitaan erittäin hyvä syy ellei työntekijä ole koeajalla.

LÄHETETYT TYÖNTEKIJÄT

Puolan suosio ulkomaisten työntekijöiden keskuudessa kasvaa jatkuvasti. EU:n jäsenmaana Puolan työmarkkinat ovat avoimet EU-maiden kansalaisille. Useat ulkomaiset työntekijät Puolassa ovat täysin puolalaisen sosiaalisen järjestelmän piirissä, mutta muut vaihtoehdot ovat myös mahdollisia riippuen työntekijän kotimaasta.

Jos ulkomainen työntekijä pystyy todistamaan, että kuuluu jonkun muun EU-maan sosiaaliturvajärjestelmään voidaan tietyt sosiaaliturvamaksut (ZUS) välttää.

Recent Posts

toukokuu 7, 2018

Leinonen palvelee nyt myös Minskissä Valko-Venäjällä

Laadukkaita kirjanpito-, palkanlaskenta- ja neuvontapalveluja Valko-Venäjällä Leinosella on ilo tiedottaa asiakkailleen ja kumppaneilleen, että olemme jatkaneet laajenemistamme Itä-Euroopassa ja avanneet toimiston Minskissä Valko-Venäjällä. Vastaperustettu yhtiömme…

Continue reading
maaliskuu 29, 2017

Parasta Puolasta

Leinonen järjestää yhteistyössä Finpron kanssa aamiaseminaarin Team Finland talossa Ruoholahdessa. Mukana menossa on myös kolme muuta asiantuntijaorganisaatiota sekä Suomesta että Puolasta. Tapahtuma järjestetään 17.05 klo.…

Continue reading
helmikuu 21, 2017

Vuoden 2017 vinkit kirjanpitoon – Puolan top 5.

Tehokkuus on kaikki kaikessa: käy koko taloushallinnon prosessisi läpi aina laskun vastaanottamisesta kuukauden päättämiseen. Näin mahdolliset tehottomuudet saadaan kitkettyä. Jos et saa edellisen kuukauden raportteja…

Continue reading