Accounting and consulting since 1989

Mitä kannattaa harkita varastoitaessa tavaroita toiseen EU- maahan

Tavaroita myyvälle yritykselle tavaroiden varastointi lähellä asiakasta, mm. varastoon toisessa jäsenvaltiossa, antaa edun, joka helpottaa yhteistyötä ja varmistaa tavaroiden sujuvamman liikkumisen.

Tämän vuoden arvonlisäverolain muutoksen valossa, joka koski tilauksen mukaan syntyvän
tavaravaraston käsitteen lisäämistä Viron alv-kohteluun, näemme tarpeen tehdä lyhyt katsaus varastolajeista, jotka ovat tärkeitä alv-kirjanpidon ja arvonlisäverovelvollisuuden syntymisen kannalta. Tavaroiden liikkumisen suhteen Euroopan unionissa erotetaan yleensä 2 varastolajia: konsignaatiovarasto ja varasto, johon tavarat tuodaan tilauksen mukaan (eli ns. call-off stock).

Varastolajin arvioinnissa otetaan huomioon, kuka säilyttää varastossa varastoitujen tavaroiden hallinnan, kenellä on suora määräysvalta varastoiduista tavaroista siihen asti, kunnes tavarat toimitetaan kuluttajalle.

Konsignaatio- eli komissiovarasto on varasto, jossa tavaroiden myyjä varastoi omistamansa ja määräysvallassaan olevat tavarat, jotka hän toimittaa myöhemmin kuluttajalle. Yleensä tavarat toimitetaan kuluttajalle omissa nimissä ja omaan laskuun, eikä kuluttajaa ole määritelty silloin, kun tavarat saapuvat varastoon. Tämän varastolajin verotusta koskeva erikoispiirre on se, että myyjästä tulee arvonlisäverovelvollinen siinä maassa, jossa varasto sijaitsee.

Tavaroiden lähettäminen call-off -varastoon tarkoittaa lähinnä tavaroiden lähettämistä määritellylle asiakkaalle, joka ottaa määräysvallan tavaroista, mutta samalla tavaroiden hallinta säilyy myyjällä ja siirtyy asiakkaalle vasta silloin, kun asiakas päättää ottaa tavarat varastosta käyttöönsä (esimerkiksi jälleenmyyntiä varten). Laissa säädettyjen ehtojen noudattamisen tapauksessa tavaroiden lähettäminen toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevaan call-off -varastoon ei aiheuta myyjälle arvonlisäverovelvollisuutta tässä valtiossa. Lisätietoa löytyy täältä https://leinonen.eu/ee-fi/uutiset/call-off-varasto-2020-yritysten-tyomaara-vahenee-mutta-kirjanpidon-tyomaara-kasvaa.

Jos on kysymyksiä, ottakaa yhteyttä Leinosen verotustiimiin.

Hyödyllisiä linkkejä:
https://www.emta.ee/sites/default/files/business-client/income-expenses-supply-
profits/vd/noudmiseni_varu_aruannetel_vd_ja_vdp_eng.pdf
https://www.emta.ee/et/ariklient/tulu-kulu-kaive-kasum/kaibemaksuseaduse-muudatused-
alates-01012020

13.04.20


Latest articles

26

Mar

Hoping for the best, preparing for the worst...

3

Jun

COVID-19 ja palkan jatkokorvaus

21

May

Unohditko ilmoittaa oman pääoman ehtoisen sijoituksen?

Take contact

Email again:
Services